Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза

...
Електронният сертификат, за който говорим, вече е факт. Това каза
Коментари Харесай

Ангелов: Е-сертификатът и е-здравното досие вече ги има


Електронният документ, за който приказваме, към този момент е реалност. Това сподели министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов , съобщи кореспондент на БГНЕС.

Той показа документът за имунизация против COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Министърът уточни, че всеки един имунизиран български жител може да си получи електронния документ по два метода. Първият е с електронен автограф. Тези, които нямат електронен автограф, а имат потребност да получат електронен документ , от 1 февруари могат да го получат посредством персоналните си лекари, изясни Ангелов.

На въпрос на БГНЕС не бързаме ли, в случай, че на 21 януари следва среща на европейските водачи, на която ще разискват визията на електронния документ за имунизация, проф. Ангелов съобщи: „ Ние не избързваме, ние обещахме, че когато бъде сложена втората доза на имунизацията всеки човек в България, на който тя е сложена, ще има документ, с който да потвърди, че е имунизиран и това към този момент е реалност. Тоест, ние изпълнихме нашето заричане ”, съобщи министърът.

Той уточни, че от Информационно обслужване са положили доста старания, тъй че новият документ да дава отговор на всички изискуеми правила за подобен документ, като даже е надграден с QR-код и с всички равнища на сигурност, тъй че да подсигурява елементарен достъп от всяка точка на света.

„ И мисля, че нашият документ ще дава отговор на условията на европейските държави-членки, когато бъде взето решението на 21 януари. България е подготвена с този документ, за който говорите ”, съобщи Костадин Ангелов.

Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева разясни от своя страна, че досието в НЗОК сега отразява минал интервал от време на база на хартиената документи, която е постъпвала от изпълнителите на здравна помощ. От тук нататък цялата информация, която се генерира от изпълнителите на здравна помощ, тя ще попада в това досие.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР