Електронните цигари и устройства и вейп модове са категоричен път

...
Електронните цигари и устройства и вейп модове са категоричен път
Коментари Харесай

Е-цигарите и вейп модове са път към никотиновата зависимост, смята експерт

Електронните цигари и устройства и вейп модове са безапелационен път към създаване на никотинова взаимозависимост. А сякаш бяха основани, с цел да оттласкват младежите от елементарните цигари, твърди проф. Люк Кланси от Tobacco Free Research Institute Ireland.

Ново проучване на института показна, че забележителен брой младежи, които в никакъв случай не са пушили, си купуват е-цигари и електронни устройства, и се пристрастяват към тях. Изследването е извършено в Ирландия, като там делът на 16 и 17-годишните, които са опитвали електронни цигари, се е нараснал от 23% през 2014 година на 39% през 2019 година

А 68% от тези, които са опитвали електронни цигари, споделят, че това им е първата цигара и в никакъв случай не са опитвали обичайни цигари.

Основните аргументи, които младежите показват, с цел да опитат електронни цигари, са любознание (66%), и тъй като техните другари пушат такива (29%). Само 3% от интервюираните настояват, че са си купили електронна цигара, с цел да откажат обичайните.

Изследването сочи още, че младежите, чиито родители са пушачи, са с 55% по-склонни да опитат електронни цигари.

Новото проучване е показано на интернационалния конгрес на Европейското респираторно общество в Барселона, Испания.

Професор Люк Кланси, общоприет шеф на Института, е угрижен, че съгласно проучването има възходяща приложимост на електронни цигари в международен мащаб, като наклонността е притеснителна. „ Има разбиране, че е-цигарите са по-добра опция на пушенето, само че нашето проучване демонстрира, че от ден на ден хора, които в никакъв случай не са пушили, си купуват електронни устройства и се пристрастяват към тях. Това демонстрира, че е-цигарите са път към никотиновата взаимозависимост, а не излаз от нея ".

Професор Джонатан Григ, ръководител на Комитета за надзор на тютюнопушенето към Европейското респираторно общество, разяснява: „ Тези открития са тревожни освен за младежите в Ирландия, само че и за фамилиите по целия свят. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР