Електронните спортове са силно разрастваща се индустрия. Статистиките сочат, че

...
Електронните спортове са силно разрастваща се индустрия. Статистиките сочат, че
Коментари Харесай

Футболните клубове и е-спортовете – неочаквано добра комбинация


Електронните спортове са мощно разрастваща се промишленост. Статистиките сочат, че има над 400 милиона почитатели на е-спортовете и събития, а Световното състезание по ‚League of Legends‘ събира повече фенове от най-масовото спортно събитие в Съединените американски щати – Супербоул.

Така, че не е изненада за никой, че някой от най-големите футболни клубове в света желаят да се включат в екшъна и да се възползват от вниманието ориентирано към тази сфера. Някой от най-популярните футболни клубове като ПСЖ, Манчестър Сити и неотдавна - Уулвърхемптън, към този момент вложиха в контракти с онлайн играчи или игри.

Единствения въпрос е дали футболните клубове са съществени за тази тематика или скоро ще изгубят интерес? По какъв метод сходно съдействие ще бъде потребно за двете страни? Има ли някакви дефекти в този нов модел?

Нека разберем!
Е-спорт парите
Само преди десетилетие е-спортът беше непопулярна активност. С навлизането на бързите интернет връзки и дигитализацията, известността на този тип спорт стигна международно равнище, а звездите му печелят милиони от разнообразни шампионати. Най-големият награден фонд все още е на Международния шампионат, достигащ до 34,3 милиона $.

И по всичко проличава, че този род занапред набира скорост. Очаква се през 2022, приходите в тази промишленост да са в размер на 1.8 милиарда $, с помощта на вложения от марки като Кока Кола и Мастъркард. Една от най-известните компании за игри – „ Епик Геймз “ неотдавна влага над 100 милиона $ в това да трансформира играта „ Фортнайт “ в е-спорт, инвестиция, която се чака да се възвърне неведнъж.

Имайки поради, капацитета и ресурсите, които се въртят в е-спортовете, топ футболните клубове също се пробват да се включат и да заемат съществено място в този отрасъл. В последните години футболните клубове са финансово насочени и всички водещи клубове желаят да привлекат повече и повече средства.

На първо четене, е-спортовете наподобяват като позитивна активност, с многочислени изгоди. И продължителната инвестиция от спортните клубовете в тях, може да ги сложи в още по-положителна светлина, защото те предизвикват младите почитатели на спорта да вземат участие в позитивна онлайн активност, а не в евентуално нездравословни занимания.

Например, залаганията от страна на малолетни на спортни събития и в онлайн казина се регистрират като възходяща наклонност измежду младежите в Европа и това може да докара до проблеми като хазартна взаимозависимост. Електронните спортове могат да бъдат една по-безопасна алтернатива, която дава на младите нов метод да поддържат връзка с обичания си състезателен клуб.
Инвестиция в бъдещето
Наличието на е-спорт състезател в даден клуб, отворя доста порти за този футболен тим. Една от най-големите е спонсорство. По отношение на спонсорството, е-играчът дава опция клубът да бъде спонсориран от големи компании за игри, които преди не биха били заинтригувани.

Нека вземем за образец Манчестър Сити. Сделката им с корпорацията „ Turtle Beach “, снабдител на аксесоари за игри, предлага голям брой преимущества и за двете страни - Сити получават паричен тласък, до момента в който „ Turtle Beach “ получават брандиране на всички публични е-спортс дрехи на клуба, брандинг, който ще бъде изложен пред милионна публика. Този вид съглашения не бяха чувани в близкото минало.

Клубовете също знаят, че би трябвало да привлекат вниманието на новото потомство клиенти. Фактите са, че децата са по-склонни да играят футбол онлайн, в сравнение с в локалния парк, а е-спортът се преглежда като метод те да бъдат привлечени като почитатели на клуба. По този метод може да се обезпечи дълготрайната ангажираност на геймърите с клуба, увеличавайки неговата известност и по този метод приходите му.
Клубовете, които проправят пътя
Лидерът в е-спортовете може да е неочакван за доста хора. ФК Копенхаген е средняшки тим на европейската футболна сцена, само че е един от водачите във връзка с виртуалния свят. Те даже имат тим на Counter-Strike:GO, който е много сполучлив.

Друго известно име в листата е ПСЖ, които имат няколко известни играча в редиците си и Манчестър Сити – първият тим, който влага на китайския пазар.

В сянка остава различен тим, който неотдавна се включи в промишлеността. Това са вълците от Уулвърхемптън. След като през последните няколко години клубът съумя доста да напредне във футболния свят с постоянни участия в европейските шампионати и положително класиране в британското състезание, в този момент клубът се изявява и на онлайн сцената. Собствениците на клуба неотдавна са подписали контракт с китайската обществена мрежа Уейбо. Платформата има над 400 милиона дейни консуматори и може да се трансформира в златна мина за британския клуб.
Какви са минусите?
Досега говорихме единствено за изгодите и положителните страни на този род, само че сигурно той има и много негативни черти. Например в днешно време е извънредно значимо да се подтиква физическата интензивност в деца и възрастни. А откакто клубовете насочат огромна част от вниманието към виртуалния гейминг за сметка на същинските спортни събития, това сигурно ще докара до понижаване на физическата интензивност от страна на почитателите, които ще предпочетат да „ създадат “ мач онлайн, вместо на локалните стадиони.

Естествено, обществото като цяло има отговорност да образова младежите за изгодите от физическото натоварване, здравните изгоди от него, да подтиква интензивността по всевъзможен метод и не е редно да се трансферира цялата виновност върху клубовете и производителите на игри.

Също по този начин, същинският футбол и същинските почитатели на стадиона са нещото, което е направило тези клубовете известни и заможни преди всичко. И в случай че изгубят тази магия, тогава може да има големи отрицателни последствия за футбола като цяло.

Въпреки това все още наподобява, че клубовете следват рационални тактики, които не заплашват обичайните спортове или здравето на обществото. И намирането на верния баланс за това ще бъде от значително значение, с цел да могат и двата типа спорт да съществуват в естетика за идващите генерации.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР