Електронните направления за PCR тестове, които могат да използват личните

...
Електронните направления за PCR тестове, които могат да използват личните
Коментари Харесай

Електронните направления за PCR от джипита - готови, но от НЗОК нямало пълно разбиране

Електронните посоки за PCR проби, които могат да употребяват персоналните лекари, са подготвени от страна на компания " Информационно обслужване ". Все още няма цялостно схващане в НЗОК да ги пуснат. Това съобщи в утринния блок на " Денят стартира " общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

Безумно е като концепция да се постави предел на проучвания за пациенти с ковид. Поставянето на предели ще докара до тежки рестрикции за пациентите, безапелационна е доктор Николова.

Тя разяснява и предлагането на Българския лекарски съюз повече аптеки да работят непрекъснато, а лекарства без лекарско наставление да се оферират за продажба и в питателните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрестанен цикъл на работа.

Ситуацията сега е, че в 21:30 ч вечерта на човек му е по-лесно да си купи презерватив, в сравнение с аналгин, съобщи доктор Николова.

Какъв е смисълът, когато в 11-12 ч вечерта излезеш от лечебно заведение и не можеш да си изпълниш рецептата, попита риторично експертът. Това е проблем и за нас, за пациентите, безапелационна е доктор Николова.

Според нея, пациентите в рискова възраст над 65 години би трябвало да бъдат предпазени, в това число и с мярка като " зелен кулоар " в аптеките.

В доста европейски страни има щандове в питателните вериги, където се продават лекарства без лекарска рецепта, изясни доктор Николова. Искаме да има разделяне - несъмнено, че медикаментите, изписвани от медици, ще се намират само в аптеките, добави тя.

Тепърва ще забележим каква ще е реакцията на институциите за нашето предложение, само че ние мислим преди всичко за пациентите, безапелационна е доктор Николова.

В същото време пред зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов удостовери, че системата за електронни посоки за PCR проби е съвсем подготвена, само че административни пречки я бавят. По думите му би трябвало да се подпише анекс към Националния рамков контракт. Той добави, че чака тази седмица системата да проработи.

" Там нещата, за жалост, последните дни са позамрели. За да се пусне ваучър за антигенен тест пациентът би трябвало да има клиника. Нашето предпочитание е да има два признака от 11, а от НЗОК оферират да има пет от седем признака. Това е безусловно недопустимо за нас ", сподели представителят на БЛС и посочи, че персоналните лекари ще могат да издават посоки и за бърз тест, и за PCR.

Според него пациентите би трябвало да се тестват първо с антигенен тест, тъй като резултатите излизат за минути и разпространяването на болестта може да бъде забавено.

" В началото на болестта не би трябвало да се подхващат тежки лечения, тъй като симптоматиката е по-лека, тя може да бъде овладяна с лекарства, които могат да се купят в аптеката. Голям % стартират самолечение с антибиотици, слушам, че има презапасяване с лекарства. Не предлагам приемането на каквито и да било медикаменти без лекарски съвет ", уточни доктор Брънзалов.

Той добави, че има проблем и при спомагателното финансиране на здравната система. Д-р Брънзалов изясни, че би трябвало да се преработят някои текстове, с цел да могат средствата да се изразходят по предопределение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР