Електронни услуги ще могат да се заявяват без квалифициран електронен

...
Електронни услуги ще могат да се заявяват без квалифициран електронен
Коментари Харесай

Предлагат електронните услуги да се заявяват без електронен подпис от физически лица

Електронни услуги ще могат да се декларират без дипломиран електронен автограф от физически лица - с цел да ги заявим ще е нужно единствено да влезем със средство за електронна идентификация с уместно равнище на сигурност, след което ще подаваме заявката просто попълвайки онлайн форма, без потребност от флашка, джава, драйвери и други проблематични неща. Квалифицираните електронни подписи остават и ще работят, само че отпадат като прецизно условие за заявяване. Това излиза наяве от план на изменение на Закона за електронното ръководство.

Освен това се планува отпадане на удостоверенията, с чието преместване жителите са куриери на администрацията. "Това и досега по общите разпореждания на закона е по този начин, само че на процедура не се случва по доста аргументи. Въвеждаме правно уеднаквяване на служебно събраната информация с уверение, което се изисква по закон, тъй че администрациите да са спокойни, че са спазили условията на специфичните закони, по които работят. Паралелно с това осигуряваме гаранции на общините, че приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възобновени съразмерно от централния бюджет ", прецизира министърът на електронното ръководство Божидар Божанов в собствен Фейсбук пост.
Промените ще разрешат електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. "Ще можем да посочим в системата за несъмнено електронно връчване, че сме съгласни всичко да ни се връчва по електронен път. Това ще спести разходки до администрации, единствено с цел да ни бъде връчен акт или фиш ", разяснява министърът.

Пбща възбрана за въвеждане с подзаконов акт на стикери и други физически носители на данни за обекти, които са вписани в указател. С тази смяна, да вземем за пример, стикерът за годишен механически обзор ще стане противозаконен, защото е въведен с разпоредба.

Планира се и понижаване на таксите за административни услуги, когато те се дават по електронен път.

"Това изменение има два аспекта - първият е, че има спомагателен тласък за потребление на електронни услуги, а вторият е, че моделът с медиатори при заявяване на услуги ще бъде по-устойчив, защото медиаторът ще може да приспада разликата в таксата на гише и по електронен път. Посредници могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси наоколо до жителите, в това число в отдалечени обитаеми места. Така даже тези, които не употребяват осведомителните технологии ще бъдат улеснени, тъй като няма да се постанова да пътуват до регионален град или до другия завършек на страната, с цел да заявят административна услуга ", написа Божанов.

Предвижда се и обвързване за служебно даване на информация за лица отвън администрацията, които вземат участие в административното обслужване. За да може администрацията служебно да ревизира съществуване на партида за вода или ток, нотариално пълномощие и други документи, които сега се постанова да разнасяме.
С промените ще се вкара и адължение за водене на регистри в електронен тип, включително посредством система за централизирано ръководство на регистри - нормата влиза в действие след година и половина, като в този период системата би трябвало да е подготвена, а всички тетрадки, ексели и остарели системи да бъдат мигрирани към нея.

"Смятам, че промените са значими, отключващи електронното ръководство, намаляващи бюрокрацията и като такива ще намерят парламентарна поддръжка даже в комплицираната политическа обстановка ", добавя Божанов.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР