Електронни досиета и рецепти, повече клинични пътеки, повече средства за

...
Електронни досиета и рецепти, повече клинични пътеки, повече средства за
Коментари Харесай

ПП: Грижата за българските граждани остава в основата на нашата политика

Електронни досиета и предписания, повече клинични пътеки, повече средства за медицински действия, по-високи заплати за лекари и експерти, завършек на дефицита на посоки, повече средства за профилактични прегледи и масирани вложения в майчино и детско здраве.

Обещахме по-добра грижа за българското население и макар рецесиите работим непрекъснато да спазим това заричане.

С подписването на Националния рамков контракт за медицинските действия (НРД) стартира смяната на здравната система. През 2022 година ще се влеят 604 млн. лева Повече средства в интерес на пациентите и лекарите.

Постигнати цели в НРД 2022 са в следните посоки:

1. Профилактика и предварителна защита с рекордно нарастване за ранна диагностика, понижена хоспитализация и намаление равнището на смъртност.
Пациентите ще имат 77% повече проучвания. Разширяваме дейностите на профилактичните прегледи и отстраняваме хроничният дефицит на посоки.

2. Електронното досие и електронната рецепта са факт. От м. август всеки български жител ще може да ревизира резултатите от прегледи, проучвания и предписаните му медикаменти електронно.

3. Линейките ще виждат в действително време свободните кревати в лечебните заведения и няма да обикалят в търсене тук-там, губейки животоспасяващо време.

4. Детското и майчино опазване на здравето получават най-същественото нарастване.

5. Основните заплати на лекари, медицински сестри и санитари се повишават респективно до 2 000 лева, 1 500 лева и 910 лева

6. Коригираме неравенството в заплащането на другите медицински експерти на равнище болница, посредством въвеждане на оптимално съответствие 1 към 20 във възнагражденето на другите равнища.

7. Стига непотребен престой в болничното заведение! Като повишаваме цената на пътеките понижаваме тласъците на свръх хоспитализация и несъразмерните медицински действия.

Министърът на опазването на здравето Асена Сербезова съобщи пред публицисти, че това е първата крачка към такаочакванатареформав бранша. Промените заложени в НРД 2022 са от основно значение за превъзмогване дефицита на фрагменти в здравната система. Именнонуждатаотнепрекъснатоповишаванестандартанаработещитевздравниясектор, кактоиподобряванеусловиятанатрудса предпоставката за по–качествено опазване на здравето. Но освен.

Фокусът на заложените промени остава върху българските жители и здравните експерти. Ето какво включват заложените промени:

Профилактикаипревенция

Неслучайно предварителната защита е преди всичко като добра процедура във всички развити страни. Ранната диагностика посредством постоянни прегледи е причина за навременно разкриване и предварителна защита на животозастрашаващи болести. Някои от ограниченията в тази сфера включват:
По–висока и обхватна профилактика за пациентите с рекордно нарастване на финансирането на отвън болничната помощ с 26%.Елиминирамехроничниятнедостигнанаправления като усилваме броя и типа на проучванията в интерес на пациента със 77% за предварителна защита, ранна диагностика, понижена хоспитализация и намаление равнището на предотвратимата смъртност.Разширявамедейностите, включенивпрофилактичнитепрегледи, с цел да се обхване по–голям набор болести и рискови групи посредством бърз, и безвъзмезден достъп до профилактика.Въвеждаме новаклиничнапътека: Физикалнатерапия, рехабилитация и профилирани грижи след лекуване от COVID-19.Въвеждаме 38% приблизително повишениенадоходитенаобщопрактикуващителекарииспециалистите. Това е причина да се привлекат медицински експерти и да се усъвършенства възрастовата конструкция в бранша.
Електронноздравеопазване

Отне ни 3 месеца да създадем нормативна уредба и механически предпоставки за реализация на електронното опазване на здравето в страната. То ще включва:
Прозрачност в 2 направления: проверканаздравнотодосие от страна на пациента и болничнатадейност от страна на здравната каса. Премахване на рисковата процедура колата за спешна помощ да обикаля няколко лечебни заведения, с цел да откри къде има свободни кревати посредством видимоствреалновременасвободнителеглазаприем.Поетапно въвеждане до месец август на електроннотоздравнодосие на пациентите, което ще обхване всички действия от извънболничната до болничната помощ. Всекибългарскигражданинщеможе да ревизира резултатите от прегледите си, медицинските проучвания и предписаните му медикаменти посредством електронното си досие, както и да се възползва от електроннатарецепта. От 1 юни се цифровизират документите в отвън болничната здравна помощ – всички посоки и амбулаторни листа, а от 1 август – всички действия в болничната здравна помощ от история на болестта, през осъществени медицински действия, прегледи и резултати от тях.
Детскоимайчиноздравеопазване

За нас е предпочитано нарасналото финансиране на клиничните пътеки за детско и майчино опазване на здравето. В това включваме акушерство и гинекология, неонатология, детска клинична хематология, педиатрия и детска хирургия.
При естествените раждания заплащането се повишава от 1 100 лева на 1 450 лева, а грижите за новородено – приблизително с 35%.За профилактични прегледи на децата е планувано нарастване с 55%, а за профилактични прегледи по стратегия “Майчино опазване на здравето ” – 42%.
Увеличениеназаплатитенамедицинскитеспециалистиипремахваненанеравенствотовдоходите

В болничната помощ се дава опция за 25% по–високо финансиране, което изисква повишаване на главните заплати на лекарите, медицинските сестри и санитарите. Основните работни заплати следва да бъдат обезпечени в размер не по–малък от респективно 2 000 лева, 1 500 лева и 910 лева, според отрасловият групов контракт в бранш Здравеопазване. За да се обезпечат работните заплати НЗОК ще увеличи бюджетите на лечебните заведения с над 20% по отношение на 2021 година от 1 май 2022 година

Целта ни е да се обезпечи заслужено заплащане на медицинския личен състав и да се понижи тежестта на спомагателни хонорари, които се разпределят на друг принцип във всяка болница. Задасепредотвратяткрайнитенеравенства, заради погрешно систематизиране на обществени средства, въвеждамесъотношение сред минималното и оптималното (брутно) трудово заплащане на медицинските експерти в размер от не повече от 1 към 20.

Работим за повишаване на главните работни заплати и при второстепенните разпоредители с бюджетни средства на Министерство на здравеопазването: центрове за спешнапомощ, центрове за психичноздраве, център за трансфузионнахематология, центрове за кожно–венерически болести, онкологични центрове и други

Ефективност, прозрачностиконтролнамедицинскатадейност

С покачването на цените на болничните услуги започваме да поправяме несъответствието сред остойностяването на другите медицински специалности. Това ще реализираме посредством усъвършенствано финансиране на трайно подценени специалности като акушерство и гинекология, неонатология, анестезиология и интензивно лекуване, детска клинична хематология и онкология, клинична хематология и други

За първи път растежът на бюджета в болнична помощ не се базира на растеж на броя хоспитализации, а на растеж на цената на пътеките и процедурите. Такасенамалявастимулиранетонасвръххоспитализацияимедицинскидейности, които се правят върху пациентите. Това бе и съществена споделена цел сред Български лекарски съюз и НЗОК. НРД 2022 залага хоспитализации от 1,83 млн. случая по отношение на действителни хоспитализации от 1,77 млн. през 2021г.

С цел да се увеличи качеството на лекуването на пациенти по отношение на броя хоспитализации Български лекарски съюз и НЗОК сътвориха правила за контроли на база положителната здравната процедура, които да понижат отчитането на пътеки с по–висок размер и равнище на трудност, заради по–високата им цена, заплатена от НЗОК.

Вижте точния растеж в цената на услугите в болничната помощ тук
СпециалностСреден растеж на ценитеКардиология17%Пневмология и фтизиатрия37%Хирургия24%Гастроентерология20%Нефрология34%Нервни болести35%Ортопедия и травматология22%Акушерство и гинекология27%Анестезиология и интензивно лечение33%Урология29%Физикална и рехабилитационна медицина23%Клинична хематология39%Лъчелечение15%Медицинска онкология19%Кардиохирургия3,2%Неонатология35%Съдова хирургия25%Инфекциозни болести10%Ушно-носно-гърлени болести17%Неврохирургия15%Ендокринология и заболявания на обмяната26%Нуклеарна медицина8%Очни болести23%Ревматология20%Пластично-възстановителна и естетична хирургия26%Гръдна хирургия24%Лицево-челюстна хирургия20%Токсикология17%Кожни и венерически болести23%Детска клинична хематология и онкология52%Педиатрия37%Детска хирургия31%Клинична имунология47%Детска кардиология40%Медицинска генетика50%
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР