Електронизацията на ежедневието ни поставя хората в риск и те

...
Електронизацията на ежедневието ни поставя хората в риск и те
Коментари Харесай

Кибер-престъпността коства на света 8 трилиона долара всяка година


Електронизацията на всекидневието ни слага хората в риск и те би трябвало да са наясно със своите цифрови права (снимка: CC0 Public Domain)

Киберпрестъпността коства на света 8 трилиона $ годишно, съгласно изследване на Cybersecurity Ventures. Сумата отваря спор за неотложния темперамент на потребността от нови, интернационалните закони, които да се ползват в онлайн пространството за отбрана на кибер-правата на жителите.

“Очакваме световните разноски за вреди от киберппрестъпления да нарастват с 15 % годишно през идващите три години, достигайки 10,5 трилиона щатски $ годишно до 2025 година по отношение на 3 трилиона щатски $ през 2015 година ”, споделят от Cybersecurity Ventures.

Щетите от кибер-престъпления включват: увреждане и/или заличаване на данни, откраднати пари, загуба на продуктивност, кражба на интелектуална благосъстоятелност, кражба на персонални и финансови данни, заграбване, машинация, нарушение на естествения ход на бизнеса след офанзива, разноски за следствие, разноски за възобновяване и заличаване на хакнати данни и системи, увреждане на репутацията.

Посочените цифри могат да се четат и като разбивка на вредите от кибер-престъпления през 2023 година:

Във връзка с новите данни Организацията за кибер-права, изтъкнат бранител на поверителността в цифровия свят и кибер-правата, разгласява нова публикация за повишение на осведомеността по отношение на значимостта на кибер-правата. В нея ОКП предлага на практика тактики за отбрана на персоналните данни в днешния все по-дигитализиран свят.

В подтекста на нашето софтуерно напреднало общество отбраната на персоналните данни се обрисува като сериозна задача, показва ОКП в своята публикация. Организацията споделя, че хората са изправени пред непрекъснат проливен дъжд от опасности, произлизащи от дигитализацията на всичко: от онлайн принуждение през приключване на персонални данни до неоторизирано наблюдаване и следене, което заплашва персоналната цялост.

Нужно е да се заприказва за належащата нужда от кибер-права, по-конкретно за смисъла на отбраната на персоналната информация и евентуалните последствия от течовете на данни. Освен чисто материалните вреди, оценени на 8 трилиона $ годишно, кибер-престъпленията имат и нематериални последствия.
още по темата
„ Анализът изследва разнообразни аспекти, свързани с кибер-правата, в това число определението и обсега на тези права в цифровата среда. Той акцентира значимостта на правото на цялост на персоналния живот и правото на надзор върху личната персонална информация “, споделя Анакиара Сарто, шеф на Организацията за кибер-права.

Факт е, че сега има разнообразни правни рамки, свързани с кибер-правата. Те са към момента „ догонващи “ трендовете в актуалния цифров свят и би трябвало да бъдат ревизирани и приспособени, което пък е отговорност на лицата, организациите и държавните управления, задължени да се грижат за спазването на човешките права.

Признавайки, че хората играят решаваща роля в отбраната на своите лични персонални данни, публикацията дава на практика насоки по отношение на стъпките за възстановяване на сигурността на персоналната информация. За следващ път и тук се предлага основаването и потреблението на “силни ” пароли с огромна дължина и комплицирана композиция от букви и числа, потребление на двуфакторно засвидетелствуване, както и зоркост при отварянето на електронни писма и изключително линкове. Актуализацията на потребления програмен продукт е от сериозно значение също.

„ Публикуването на този летописи акцентира нашия ангажимент за повишение на осведомеността по отношение на кибер-правата и поощряване на грижата за сигурността на данните “, споделя Сарто. „ В ера, в която цифровите взаимоотношения са повсеместни и могат да съставляват заплаха, към този момент е неотложно хората да бъдат съответно осведомени за методите да пазят своите персонални данни – и овластени да го вършат “.

Всички жители, съгласно Сарто, би трябвало да са наясно със знанията и инструментите, от които се нуждаят, с цел да защитят своя цифров живот.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР