Електроенергийният системен оператор привлече европейско съфинансиране в максимален размер от

...
Електроенергийният системен оператор привлече европейско съфинансиране в максимален размер от
Коментари Харесай

ЕСО привлече 58 млн. лв. европейско съфинансиране за изграждане на електропровода „Марица Изток – Неа Санта“


Електроенергийният систематичен оператор притегли европейско съфинансиране в оптимален размер от 58 милиона лв. за построяването на междусистемния електропровод 400 kV „ Марица Изток – Неа Санта “. Европейската комисия обезпечава 50% от нужните средства за строителството на електропровода, които са на обща стойност 116 милиона лв.. Другата половина ЕСО ще покрие със лични средства.

Междусистемният електропровод 400 kV сред подстанция Марица Изток в България и подстанция Неа Санта в Гърция, се осъществя от ЕСО взаимно с гръцкия самостоятелен метафоричен оператор. Електропроводът е с дължина 122 км на българска територия и 29 км на гръцка територия, и потенциал от 1500 MW. Трасето на електропровода на българска територия минава през общините Симеоновград, Хасково,Кърджали, Момчилград и Кирково. През 2015 година ЕСО и гръцкият самостоятелен метафоричен оператор подписаха Меморандум за съгласие за създаване на електропровода.

Електропроводът ще укрепи мрежа 400 kV в района, доста ще увеличи опцията за продан на електрическа енергия сред двете страни и ще подкрепи реализацията на създадената електрическа енергия от възобновими източници на територията на Североизточна Гърция и Южна България. Проектът покачва чистия потенциал за търговски продан на двете граници България - Гърция и България - Турция, форсира пазарното консолидиране, конкуренцията и гъвкавостта на системата.

Електропроводът е един от петте плана, които се осъществят от Електроенергийния систематичен оператор, със статут на планове от общ европейски интерес, според Регламент 347/2013 за създаване на трансевропейската инфраструктура.
Общата дължина на новите електропроводи 400 kV e почти 480 километра с капиталова стойност 500 милиона лв..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР