Електроенергията за бизнеса удари нов ценови рекорд на независимата борса

...
Електроенергията за бизнеса удари нов ценови рекорд на независимата борса
Коментари Харесай

Ново шок с цената на тока - 413 лв. за MWh, десетки бизнеси ...

Електроенергията за бизнеса удари нов ценови връх на самостоятелната борса в България, а следващото нарастване изправя промишлеността до стената. В пазарния сегмент „ Ден напред” през днешния ден за 11 октомври /понеделник/ е оповестена блокова цена от 413,24 лв. за мегаватчас.

Тя е с 10% над предходния връх от 370 лв/MWh, записана преди месец. Увеличението единствено за ден /от 10 до 11 октомври/ е с повече от 20% - от 327 на 413 лв.. За електрическа енергия единствено в пиковите часове /от 9 до 20 ч/, която се купува от предприятията, работещи единствено дневна промяна, цената за на следващия ден е 480,65 лв., с което съвсем е достигната психическата граница от 500 лв. за мегаватчас.

Противно на обещаните ограничения от служебния министър на енергетиката и регулатора КЕВР, цената продължава да пораства. Скокът оборва тезата, че в предходните месеци токът е поскъпвал поради огромното търсене към туристическия сезон в Гърция, с която имаме общ пазар на елетроенергията.

Новите равнища са действителна опасност за всички енергоемки бизнеси. Някои от притежателите на промишлени предприятия и леярни се чудят, дали въобще да пускат машините през днешния ден, тъй като при тези цени на електрическата енергия е несъмнено, че ще работят на загуба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР