Електроенергията за бизнеса отбеляза значителен ръст през последните седмици. Една

...
Коментари Харесай

Какво дърпа нагоре цените на тока

Електроенергията за бизнеса означи забележителен растеж през последните седмици. Една от главните аргументи за това са рекордно скъпите CO2 излъчвания, само че съгласно специалисти евентуално има и далавера. Ефектът от това може да е повишение на цените на стоките и услугите.
На 15 април електрическата енергия на българската борса се продаваше за рекордните от началото на 2021 година 146.37 лв. за мегаватчас. И това не беше казус, а резултат от продължаваща към този момент няколко седмици наклонност на повишаване на тока за бизнеса.

Въпреки пандемията и локдауните в множеството европейски страни, които в композиция с настъпващата пролет би следвало да лимитират потребността от електрическа енергия и надлежно да натиснат цените надолу, при търговията с ток се случва тъкмо противоположното. И България като част от общия европейски пазар не е изолирана от това. На процедура записаната на 15 април борсова цена на тока 146.37 лева./мВтч (74.84 евро) е повече от три пъти по-висока от тази в същия ден на 2020 година и над два пъти по-висока от тази за 15 април 2019 година

Всичко това е необичайно и буди паника както измежду потребителите, по този начин и при търговците на ток, защото напролет стойностите би следвало да са измежду най-ниските поради множеството слънчеви дни и изобилието на водни запаси за ВЕЦ-овете и отпадналата потребност от отопление или изстудяване.

Такива са плановете на компаниите и сега всички те са неверни. Но най-важното е, че по-скъпият ток основава риск от инфлация, защото рано или късно производителите, които към този момент понесоха много удари поради ковид, ще стартират да калкулират тези разноски в крайните цени на продуктите си.

Въпросът е за какво се случва това повишаване на тока тъкмо в този момент.
Капитал - брой 15 Няма цвят и аромат, само че влиза в сметката
Причините за нарасналите цени на електрическата енергия постоянно са сложни, само че измежду главните в този момент се открояват ясно въглеродните квоти. Стойността им в последните дни се движи внезапно нагоре, а на 12 април даже бе регистриран безспорен исторически връх от 44.39 евро за звук CO2.

Като цяло от 10 март квотите не са падали под 40 евро за звук, или съвсем двойно над междинните равнища за предходната година, а производството на ток от изкопаеми горива (въглища и естествен газ) е директно обвързвано със закупуването на такива квоти.

Поскъпването на нездравословните излъчвания е обвързвано със зеления курс за Европа и амбициозните цели за понижаване на нездравословното влияние върху климата. Преминаването към чиста сила ще би трябвало да се форсира доста, с цел да може Европа да реализира задачата си за климатичен неутралитет до 2050 година, а това може да стане единствено в случай че потреблението на фосилни горива стане прекалено скъпо - точно това е ролята на CO2 квотите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР