Електрическият Cadillac Escalade има 750 конски сили и може да ходи като раци

...
Новият изцяло електрически Cadillac Escalade IQ няма почти нищо общо
Коментари Харесай

Новият изцяло електрически Cadillac Escalade IQ няма почти нищо общо с компактния, задвижван с газ Escalade, но е може би най-важният флагман досега за прехода на автомобилния производител към електрически превозни средства.

General Motors представи новата EV версия на най-известния луксозен модел на автомобилния производител в сряда. Това е част от плановете на GM да продава само пътнически превозни средства с нулеви емисии до 2035 г.

За да постигне тази цел, GM трябва да намери начини да се хареса на онези клиенти, за които емисиите не са най-висок приоритет. Така че новият Escalade IQ има блестящи светлинни дисплеи и електрически двигатели, способни да произведат общо 750 конски сили. Това е с 10% повече дори от най-мощния бензинов модел Escalade. Големият SUV може да ускори от спиране до 60 мили в час за по-малко от пет секунди, според GM.

Визуална привлекателност

Електрическите автомобили всъщност не се нуждаят от решетки, тъй като изискват много по-малко въздух за работа и охлаждане от газовите двигатели. Вместо това Escalade IQ има сложен светлинен дисплей отпред. Като цяло, електрическият SUV изглежда по-елегантен и по-малко оформен от Escalade с вътрешно горене. Има по-дълъг преден капак, по-агресивно наклонен заден прозорец и, като опция, контрастен черен покрив. Подобно на газовата версия, той може да побере до седем души на три реда седалки.

Cadilac Escalade IQ има общо 55 инча, измерено по диагонал, екранно пространство отпред. Cadilac Escalade IQ има общо 55 инча, измерено по диагонал, екранно пространство отпред. Кадилак

Когато бъде пуснат в продажба следващата година, Escalade IQ ще бъде един от най-скъпите модели на Cadillac. Цените ще започват от около $130 000, но с опции може да се очаква да се продават за много повече. Цените на задвижвания с газ Cadillac Escalade започват от около 81 000 долара, като средният продаден миналата година струва около 109 000 долара според Edmunds.com. Поради високата си цена, Escalade IQ няма да отговаря на условията за федерални данъчни кредити при покупки на EV.

Дълъг обхват

Настоящият бензинов Escalade ще продължи да се произвежда и продава дори след като Escalade IQ влезе в производство, каза Джон Рот, вицепрезидент на Cadillac, така че купувачите могат да избират.

„Нашата гъвкавост от гледна точка на производството е чудесна възможност да позволим на клиента да ни каже накъде да продължим“, каза той.

Със своята масивна батерия от 200 киловатчаса, Escalade IQ ще може да измине до 450 мили с пълно зареждане, според оценките на GM. Размерът и обхватът на батерията на Escalade са подобни на тези на предстоящия пикап Chevrolet Silverado EV на GM.

Escalade споделя някои характеристики с GMC Hummer EV, като например способността да управлявате четирите колела в една и съща посока и да шофирате по диагонал, а не само напред или назад, при ниски скорости. Остава неясно колко полезно ще бъде това, но това е маневра, която привлича вниманието. В Hummer EV този ход се нарича „Crab Walk“, но в Cadillac се нарича „Arrival Mode“.

По-полезно е, че може също така да управлява предните и задните си колела в противоположни посоки, намалявайки кръга на завиване на големия SUV с повече от 6,5 фута, според GM, подобрявайки неговата маневреност в малки зони.

GM все още не е споделил теглото на Escalade IQ, но Chevrolet Silverado EV, с батерия с подобен размер, тежи около 8 500 паунда. Това е приблизително 1 тон повече от Cadillac Escalade V с компресор. Високата теглителна сила на електрическите двигатели означава, че шофьорите вероятно няма да забележат допълнителното тегло при ускорение.

Излишните килограми обаче имат сериозни последици за пътниците в другите превозни средства в случай на катастрофа. Когато две превозни средства се ударят едно в друго, тези в по-лекото превозно средство са склонни да имат по-тежки наранявания, според Застрахователния институт за пътна безопасност. GM, попитан за последиците за безопасността на изключително тежки превозни средства като Escalade IQ, посочи, че превозните средства имат системи за безопасност, които помагат за намаляване на риска от катастрофа. Escalade IQ, например, има усъвършенствана автоматична спирачна система която открива пешеходци и велосипедисти, както и система, която автоматично насочва, за да избегне странично приплъзване на други превозни средства по магистралата, каза говорител на GM.

Големият пакет батерии на Escalade IQ, под пода на SUV, помогна за осигуряването на превъзходно возене и управление, каза Манди Даман, главен инженер на Escalade IQ. Плоският пакет батерии също позволи на дизайнерите да създадат пространство под централната конзола, където някой може да постави ръчна чанта или друг голям предмет на леснодостъпно място.

„Всичко, което искахме да направим в по-традиционно превозно средство, имахме способността да изпълним тук“, каза тя.

GM твърди, че Cadillac Escalade IQ е най-аеродинамичният голям SUV, който компанията някога е произвеждала. GM твърди, че Cadillac Escalade IQ е най-аеродинамичният голям SUV, който компанията някога е произвеждала. Кадилак

Както при редица други модели на GM, Escalade IQ ще се предлага със системата Super Cruise на GM, която позволява шофиране със свободни ръце по много мили междущатски магистрали в САЩ и по някои главни второстепенни пътища.

Вътрешно пространство

Следвайки общата тенденция към огромни сензорни екрани в луксозните автомобили, Escalade IQ има екран с размери 55 инча по диагонал. покрива цялото пространство на таблото под предното стъкло.

Тъй като трансмисията не заема място под пода, има повече място за съхранение вътре в кабината, включително голямо пространство за скриване на неща под централната конзола на SUV.

Escalade IQ също има голям багажник, или преден багажник, под дългия си капак. Там има 12 кубически фута място за съхранение. „Щитът на решетката“ отпред се повдига заедно с капака на SUV, за да улесни достъпа до зоната за съхранение.

Escalade IQ ще бъде пуснат в производство след около година във Factory Zero на GM, която се намира на границата между Детройт и Хамтрамк, Мичиган. Фабриката беше преустроена около 2021 г., за да произвежда само електрически превозни средства.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР