Електрическите тротинетки, както и велосипедите са несравнимо по-безопасни от автомобилите

...
Електрическите тротинетки, както и велосипедите са несравнимо по-безопасни от автомобилите
Коментари Харесай

Българската асоциация за електромобилност: Инциденти с тротинетки са единици

Електрическите тротинетки, както и велосипедите са несравнимо по-безопасни от колите и сериозните произшествия с тях са единици , до момента в който колите предизвикват гибелта на стотици хора годишно и трайно повреждат десетки хиляди. С такава позиция излезе Българската асоциация за електромобилност (БАЕМ), във връзка препоръчаните през днешния ден нови ограничавания за електрическите тротинетки в столицата.

От там показват, че над 80% от водачите на тротинетки са слезли от коли, като по този метод са създали пътищата по-безопасни и тапите са намалели. Според асоциацията същите преимущества има и потреблението на колела.

Всякакви ограничавания на тротинетките и велосипедите би трябвало да се вършат деликатно и да са съпроводени с даването на други възможности и с развиване на велоинфраструктурата в София, считат от Българската асоциация за електромобилност.

Организацията акцентира, че тротинетките и колелата са директно решение на множеството проблеми на огромните градове като тапи, замърсен въздух, липса на паркоместа. Едновременно с това те са доста по-безопасни от колите. Това ги прави натурален съдружник на всяка градска администрация, допълват от БАЕМ.

От асоциацията акцентират, че ограничението на карането през парковете и други пешеходни зони, без даване на други възможности, ще принуди доста водачи на тротинетки да се върнат към колите , което ще бъде доста по-голям риск за повишение на случаите и за по-сериозни произшествия.

Според Владислав Стоицов, ръководител на Управителния съвет на БАЕМ, различен риск е това да докара до увеличение броя на тротинетките по булевардите към парковете, което сигурно също може евентуално да усили случаите и злополуките.

По думите му сходни промени би трябвало да са съпроводени с развиване на велосипедната инфраструктура и даването на различни направления, по които тротинетките и велосипедите да се придвижват в региона на парковете и останалите пешеходни зони.

Асоциацията поддържа другите две промени на Наредбата за организация на придвижването на територията на Столична община, препоръчани през днешния ден - за ограничение на скоростта на електрическите тротинетки до 25 км./час, както и за възбрана паркирането на тротинетки в пешеходните зони, с изключение на на местата, избрани за това.

" Съзнаваме, че единици недобросъвестни водачи на тротинетки нарушават разпоредбите и карат с превишена скорост, както и минават рисково през пешеходни зони. Важно е те да бъдат глобени, само че не трябва тяхното държание да компрометира цялостен един нов тип екологичен превоз и хиляди съзнателни водачи, ръководещи своите тротинетки безвредно в София и допринасящи за по-малко тапи и по-чист въздух ", сподели още Владислав Стоицов.
 Забраняват е-тротинетките в паркове и по тротоари в София
Забраняват е-тротинетките в паркове и по тротоари в София

Предлага се оптималната скорост от 25 км/ч
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР