Електрически кабели, чукове и пистолети – как руснаците са измъчвали

...
Електрически кабели, чукове и пистолети – как руснаците са измъчвали
Коментари Харесай

Електрически кабели, чукове и пистолети: Как руснаците измъчват украинци

Електрически кабели, чукове и револвери – по какъв начин руснаците са измъчвали украинци в полицейски ръководства, превърнати в противозаконни затвори? Фрапиращи истории излизат нескрито след следствие на The Guardian.

В началото на март 46-годишният подполковник Валерий Сергеевич Бусло идва в украинския град Балаклия. Руският пълководец незабавно подрежда войските си да слагат контролно-пропускателни пунктове. След това той упорства да скрият артилерията в околните гори, а локалното полицейско ръководство да се трансформира в лагер за задържане.

В продължение на седем месеца повече от 200 цивилни, в това число 30 дами, бяха арестувани и подложени на унизително отношение.

Най-малко 150 мъже са били измъчвани, една жена е била изнасилена, а седем цивилни са били убити

The Guardian е беседва с някои от жертвите, посетил е килиите, където са били измъчвани цивилни. Медията преглежда и следствието на харковските прокурори, в това число документ от четири страници, който са получили, подписан от Буслов и неговия заместител. Те разпореждат противозаконното задържане на цивилни.

Разследването води до идентифицирането на десетки съветски бойци и двама сътрудници от мощната съветска шпионска организация ФСБ. Те са упрекнати във военни закононарушения. То показва по какъв начин насилието и изтезанията са били неразделна част от съветската акция в Украйна.

„ Когато руснаците си потеглиха, извадихме десетки досиета и оръжия от оборудването “, сподели Максим Блохин – боен прокурор в Харков. „ По време на нашето следствие видяхме по какъв начин нашествениците предизвикват неописуемо страдалчество в елементи. Те са употребявали електрически кабели, гумени предмети, чукове и револвери. “

Както и в други украински градове, окупирани от руснаците, нахлуващите войски на Буслов носеха описи с хора, които да преследват в Балаклия.пКато някогашен служител на реда в Балаклия, 34-годишният Иван Коврига е съществена цел. В листата са и украински ветерани от войната в Донбас.

„ В първите дни на войната се пробвах да нося гратис мляко на хората от Балаклия с моя камион. Мнозина гладуваха по време на окупацията “, спомня си Коврига. „ На 19 април предходната година руснаците ме стопираха на контролно-пропусквателен пункт. Когато ревизираха паспорта ми, те заредиха оръжията си и ги насочиха ги към мен. Казаха ми, че пътуването ми свършва тук. “

Коврига бил отведен в полицейския сектор, където още преди разпита бойците почнали да го бият с удари по лицето и ребрата, до момента в който седял на стол със вързани ръце на гърба

„ Те непрестанно желаеха от мен да им дам позициите на украинските войски. Искаха да призная, че съм оказал помощ на страната си, като съм им дал информация за руснаците “, споделя Коврига. „ Опитах се да им обясня, че към този момент не съм служител на реда и работя като монтьор от 2017 година Но те не ми повярваха и продължиха да ме бият. “

В продължение на пет дни Коврига е заключен в мазето с други пандизчии. Една вемер обаче го извели от оборудването, поставили му торба на главата, завели го в гората и му дали лопата.

„ Казаха ми: Сега започни да копаеш гроба си “, споделя мъжът. „ Молех ги да ми разрешат да приказвам с майка ми и брачната половинка ми за финален път. Но те отхвърлиха. Не желаеха да ме убият. Беше игра. Искаха да ме изплашат до гибел. Забавляваха се. ”

Тероризирането на хората беше тяхната компетентност

“Един човек ни описа по какъв начин бил отведен в гора, където руснаците му посочили телата на два екзекутирани детайла. След това стреляха покрай ухото му и най-после го пребиха ”, споделя Блохин за съветските бойци

Коврига е върнат в полицейския сектор, където руснаците стартират да му ползват електрошокове благодарение на машина, обвързвана с военно радио от времето на Втората международна война.

„ Молех ги да спрат. Чувствах, че тялото ми не устоя повече “, споделя той. „ Тогава ми споделиха да призная във видео, че съм дал неверни координати на украинците, с цел да ударят руснаците. Да кажа, че украинците вместо това са умъртвили фамилии. Не беше правилно. Но желаеха да ме употребяват за своя агитация. Отказах и те продължиха да ме бият. ”

След 10 дни принуждение и мъчения Коврига е освободен на 28 април. До деня на освобождението на Балаклия той продължава да дава гратис мляко.

34-годишната Албина Стрелец е една от към 30-те дами, арестувани в полицейското ръководство в Балаклия. Тя знаела, че руснаците рано или късно ще я арестуват. От първите дни на окупацията Стрелец, пълководец на украинската избавителна работа, е предавал информация на украинските сили за позициите и напредването на руснаците в Балаклия и броя на военните транспортни средства.

„ Първото нещо, което руснаците вършат, когато дойдат в Балаклия, е да унищожат информационните кули и всички връзки с външния свят “,,разказва Стрелец. „ Бях намерила две места, където можех да получа слаба интернет връзка. Стоях там с часове, пробвайки се да изпратя едно известие до украинските въоръжени сили. Правех това в продължение на месеци, до 3 август 2022 година “

В този ден четирима съветски бойци нахлуват в командния център на избавителната работа в Балаклия, арестуват Стрелец и я водят в полицейския сектор

Тя е уверена, че сътрудниците й са я докладвали на съветските управляващи. Жителите настояват, че стотици хора в Балаклия са сътрудничили на руснаците. Много от тях след това са избягали в Русия след освобождението. Някои от останалите, съгласно украинските управляващи, не престават да дават информация на ФСБ.

„ В пандиза имаше още две дами “, споделя Стрелец. „ Отношението, което получихме, беше друго от това на мъжете. Това беше психическо мъчение. Казаха, че в никакъв случай няма да ни пуснат. За благополучие бях скрила мобилния си телефон с всички известия до украинската войска, преди да ме арестуват. ”

Жените, които бяха арестувани на долния етаж на постройката, чуваха виковете от болежка на измъчваните горе мъже.

„ Беше извънредно “, споделя Стрелец. „ Един ден, сред 8 и 12 август, чух мъжки писъци. След това изстрел, последван от тишина. Може би два дни по-късно доведоха горе жена, евентуално военнопленница. Те я ​​изнасилиха групово. Чувах я да крещи, до момента в който ги молеше да спрат. “

Стрелец беше освободена на 29 август след 16 дни и депортиран на украинска територия. Днес тя е бременна в осмия месец.

Разследването от украинската прокуратура на полицейския сектор в Балаклия стартира няколко дни след освобождението на града на 8 септември 2022 година Оттогава прокурорите са разпознали 374 съветски бойци, принадлежащи към разнообразни военни елементи. Сред тях е 126-и полк на съветската национална армия, 11-ти армейски корпус и 244 артилерийска бригада на 11-ти армейски корпус на Балтийския флот.

„ След като събрахме тези данни “, сподели Блохин, „ ние ги съпоставихме със фотосите, открити в голям брой съветски обществени медийни платформи и други източници, и създадохме база данни. След това показахме всяка фотография до елементи. Така идентифицирахме десетки бойци, взели участие в кланетата, в това число двама сътрудници на ФСБ и военни командири. Сега се надяваме да спечелим тази война, с цел да ги надигнем пред правораздаването.

Буслов, прочут на своите бойци и жертви с бойното име “Гранит ”, беше известен през май за съмнение, че е нарушил конвенциите, уреждащи третирането на цивилни по време на война

Според Ройтерс той се е върнал в Калининград. Когато кореспондент на Ройтерс се свърза по телофа с него,  Буслов не оспори, че е боен пълководец.

Въпреки свидетелствата на хиляди поданици и стотиците документи с неговия автограф, открити в Балаклия, подполковникът отхвърли да е бил там.

Най-малко седем души, арестувани в полицейското ръководство, са убити. Две от тях вътре в постройката. Най-малко трима души починаха от мъчения дни след освобождението им. Другите са убити в гората.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР