Електрическата система на страната се е справила добри по време

...
Електрическата система на страната се е справила добри по време
Коментари Харесай

Шефът на ЕСО: Забраната на износа на ток е невъзможна мярка

Електрическата система на страната се е справила положителни по време на коледните празници, няма съществени повреди и лишени от ток за дълъг интервал консуматори. Това заяви пред БНР Ангелин Цачев, изпълнителен шеф на Електронергийния систематичен оператор.

На Бъдни вечер към 18 часа товарът в страната е бил 5 900 мегавата. За съпоставяне – през 2020 година е бил 5 400 мегавата. Разликата се изяснява с по-студеното време тази година.

Макар по Нова година да се чакат по-ниски температури, няма да има съществени усложнения за облекчаване на потребностите в страната, увери Ангелин Цачев.

В съпоставяне с предходната година през актуалната сме осъществили 150% растеж в износа на електрическа сила, разясни Цачев.

По думите му възбраната на износа на ток е невъзможна мярка и няма по какъв начин да бъде изпълнена в изискванията на общия европейски енергиен пазар: „ Не можем да ограничаваме придвижването на артикули и на капитали. Ако създадем сходна стъпка, против страната ни може да бъде стартирана незабавно процедура от страна на Европейската комисия. “

Опасността от ликвидна рецесия е доста сериозна. Има заплаха освен за ЕСО, само че и за всички мрежови оператори, разяснява Ангелин Цачев по отношение на наложения мораториум върху цените на тока.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР