Електрическата автомобилна революция набира все по-висока скорост, но с това

...
Електрическата автомобилна революция набира все по-висока скорост, но с това
Коментари Харесай

Скоро графитът може да отнеме званието „черното злато”

Електрическата автомобилна гражданска война набира все по-висока скорост, само че с това фрапантно се усилва и потребността от потребни изкопаеми, употребявани за изработката на акумулатори. Досега (и все още) нефтът се счита за черното злато, само че в скоро време графитът може да го измести. Според оценки на Benchmark Mineral Intelligence, още от идната година (2022) ще има международен недостиг на графит, а търсенето на акумулатори за електрически автомобили се чака да пораства с 30% на годишна база до 2030 година На този декор Китай държи 84% от международните доставки на графит. Затова от се свързват с Дон Бакстър, Изпълнителен шеф на Ceylon Graphite, с цел да схванат повече по този проблем, както и да получат изясненост за стъпките, които би трябвало да се подхващат, с цел да се подсигурява съществуването на скъпия минерал.

Обработеният графит съставлява 95% от анода в литиево-йонната батерия, до момента в който катодът е направен от разнообразни материали като никел и кобалт. „ Графитът е и ще бъде пожеланият материал през идващото десетилетие или две, тъй като другите материали имат недостатъци, които не им разрешават да се употребяват в батериите. Силиконът, да вземем за пример, е страховит за преместване на сила, само че се уголемява и свива по време на зареждане и разреждане, което го прави несъответствуващ за акумулатори.”

„ Графитът може също да е натурален или синтетичен, като естественият е по-добрият избор. Не единствено че е по-евтин, само че също по този начин е и по-екологично чист, имайки поради фактът, че синтетичният графит се прави от нефт”, изяснява още Бакстър.

Залежи на графит има в Азия, Африка и Северна Америка. За да стане подобаващ за потребление в акумулатори, първо би трябвало да се обработи. „ Всичкият (100%) обработен графит в света идва от Китай, което е сериозен проблем във веригата на доставките. Основният проблем е, че сега няма благоприятни условия за култивиране на графит отвън Китай.”

Бакстър счита, че Китай изпреварва най-малко с десетилетие Запада по повод опциите за произвеждане на акумулатори, като допуска, че те ще желаят да запазят това преимущество.

Той счита, че производителите на коли би трябвало да си подсигуряват суровините и материалите. Едно е да построиш цех за акумулатори, само че друго е да продължиш по-напред и да си гарантираш сериозните за това произвеждане материали, какъвто е графитът. Той чака автомобилните производители да изградят и фабрики за обработка на суровините, ситуирани наоколо до заводите за акумулатори.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР