Елаците-Мед АД подготвят 1.2 млрд. лв. за удължаване на експлоатацията

...
Елаците-Мед АД подготвят 1.2 млрд. лв. за удължаване на експлоатацията
Коментари Харесай

4.9 млн. лева от бюджета за 2022 г. на Община Етрополе са от Елаците-Мед АД

Елаците-Мед АД приготвят 1.2 милиарда лева за удължение на употребата на едноименния рудник до 2041 година Това заяви пред публицисти изпълнителният шеф на сдружението инж. Драгомир Драганов.

„ Голяма част от фирмите са заложили като приоритет оптималната успеваемост, до момента в който при нас философията е да се търси оптимален живот на сдружението. Годишните финансови резултати няма да бъдат най-максималните, каквито разрешава едно такова находище, търсенето на оптималната успеваемост е за сметка на редуциране на живота му. Затова сме приели метода за оптимален живот, с цел да имат сигурност хората, които работят в този момент, да има сигурност за идващите 20 години. Нашата цел е служащите ни да могат да разчитат на приходи и да възнамеряват живота си. “, съобщи още изпълнителния шеф инж. Драгомир Драганов.

Компанията към този момент е подала нужните документи в министерствата на енергетиката и околната среда, които би трябвало да одобрят увеличението на периода на концесионния контракт, който изтича през 2031 година Това включва и издаване на оценката за влияние върху околната среда на плана, предвиждаща увеличение на концесионната повърхност за всички действия от сегашните 16.5 хиляди дка на 21.7 хиляди дка.

Това е значимо за локалните хора, огромна част от които работят в сдружението, за страната и е в сходство с бъдещия Закон за сериозните първични материали на Европейски Съюз. Днес в Европа се добиват едвам 3% от стратегическите първични материали, нужни за зеления преход. Целите на Европейски Съюз са до 2030 година минимум 10% от потреблението на такива първични материали да идва от европейски минен рандеман, 40% от преработката и рафинирането да се правят в Европа и 15% от потреблението да идва от преработване. По този метод Европейски Съюз се стреми да усили своята самостоятелност от запаси и по едно и също време с това – да направи по-устойчиво производството си.

Елаците-Мед АД е един от най-големите работодатели в страната, като през 2022 година компанията обезпечава работа на над 2 хиляди служащи. За последните 10 години Елаците-Мед АД регистрира разноски за личен състав от над 600 млн. лева (2013-2022 г.).

Мината обезпечава работа на над 2000 души от гр. Етрополе и Средногорието. Средната брутна месечна заплата в Елаците-Мед АД през 2022 година е била 2 649 лева, което е с 50% над междинната заплата в страната и с 10% по-висока от междинната за добивната промишленост, съгласно изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Данните демонстрират също, че компанията обезпечава със 104% по-високо възнаграждение на машинните оператори и монтажистите и с 60% на квалифицираните служащи по отношение на междинните равнища в страната.

Елаците-Мед АД е измежду най-атрактивните компании на пазара на труда, изключително за квалифицирани фрагменти, които желаят да се развиват в областта на тежката промишленост. Големият брой на служащите и високите хонорари в компанията дават доста бездънен резултат на районната карта.

Анализът на ИПИ сочи още, че Елаците-Мед АД е преди всичко по трудов принос в региона на Средногорието и гр. Етрополе. Над 40% от чиновниците в рудника са от гр. Етрополе. Средната заплата в Елаците-Мед АД изпреварва с цели 115% междинната заплата на наетите на територията на община Етрополе, като за миналата година са изплатени общо 27,8 млн. лева за брутните трудови приходи на чиновниците в компанията, които са от гр. Етрополе. Икономически рудникът е от забележителна значимост за локалното население. Средната брутна месечна заплата на наетите от Етрополе в Елаците-Мед АД доближава 2 828 лева през 2022 година, което е с 6,8% над междинната заплата за компанията. Получаваното приблизително заплащане от служащите от Етрополе в компанията е с цели 130% по-високо по отношение на междинната заплата за частния и публичния бранш в града.

Данните на института за пазарна стопанска система сочат, че Елаците-Мед АД изплаща близо 16,9 млн. лева като концесионни хонорари през 2022 година

Това са 15,4% от всички концесионни хонорари за рандеман на подземни благосъстояния в страната и 27,7% от концесионните хонорари за рандеман съответно на железни потребни изкопаеми. Половината от тази сума отива в държавния бюджет, до момента в който другата половина е за общините, които приютяват предприятието. Важно да се регистрира, че за 2022 година е най-голямото концесионно заплащане на Елаците-Мед АД е към община Етрополе в размер на 3,6 млн. лева В същото време общият принос на компанията към бюджета на общината доближава 4,9 млн. лева, което е 67% от личните доходи на общината.

За да обезпечи дълготрайното си развиване, за 23 години компанията е вложила единствено в вложения и разноски за запазване на околната среда над 1.3 милиарда лева И през днешния ден сдружението е готово на личен риск да направи огромни вложения, нужни за дълготрайното си развиване.

„ Дружеството планува в бъдеще в международен мащаб да създава и обогатява най-бедните руди. Има едно сдружение в света, което преработва и обогатява медни руди с малко по-ниско наличие, над 0-20% “, показа също по този начин инж. Драганов.

Медта е главен съставен елемент по отношение на декаборнизацията и енергийния преход. Тенденцията в бъдеще е за понижаване на запасите на мед. Предизвикателствата са огромни и заради тази причина се стараем да бъдем в крайник с прехода към съвременна промишленост и да внедряваме нови технологии. Целта ни е да удължим удължи живота на предприятието, да подсигуряваме дълготрайна работа на нашите чиновници и вероятност за добър стандарт на живот на хората.

Автор: Сибила Кусева
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР