Ел Ниньо се засилва и вероятно ще станем свидетели на

...
Ел Ниньо се засилва и вероятно ще станем свидетели на
Коментари Харесай

Учените бият тревога: 2023 г. може да бъде най-горещата година в историята

Ел Ниньо се ускорява и евентуално ще станем очевидци на повече рискови метеорологични феномени Горещата вълна в Тексас от края на юни бе с рискова мокрота, която затрудни охлаждането на човешкия организъм Пекин се сблъсква с една от най-жестоките горещи талази в историята си Екстремните температури в Мексико лишиха живота на минимум 112 души
Докато горещините на доста места по света не престават, учените бият паника. 2023 година може да бъде най-горещата година в историята, а климатичната рецесия може да промени света напълно. 

През миналата седмица междинната дневна температура на планетата доближи невиждани до момента стойности. Учените разказват това като " ужасяващо ". 

Въпреки, че данните за междинната дневна температура се наблюдават и записват от средата на 20-и век, то е съвсем несъмнено, че дните от последната седмица са най-топлите, които планетата е виждала за доста дълъг интервал от време.

" Вероятно от най-малко 100 000 години насам ", счита Дженифър Франсис от Центъра за климатични изследвание Удуел. 

И това надалеч не са единствените вести за климата, които учените оповестяват тази година.

Миналия месец светът е претърпял най-топлия юни в историята, съгласно отчет на Службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз.

Също през юни температурите на океанската повърхнина са достигнали рекордни стойности за месеца. В някои елементи на Северния Атлантически океан се следи " невиждана " морска гореща вълна, като температурите са с до 5 градуса по Целзий (9 градуса по Фаренхайт) по-високи от нормалните.

А в Антарктида, където температурите са много по-високи от междинните за този интервал на годината, морският лед се намали до рекордно ниски равнища, което учените свързват с топлите води от Индийския, Тихия и Атлантическия океан.

Светът " навлиза в неразучена територия ", споделя Карло Буонтемпо, шеф на " Коперник ", пред Си Ен Ен.

" Никога през живота си не сме виждали сходно нещо. "

Въпреки че учените настояват, че данните са тревожни, множеството от тях не са сюрпризирани. Те обаче са разочаровани, че предизвестията им са били подценявани в продължение на десетилетия.

" Това е тъкмо това, което чакахме да забележим отдавна ", сподели Дженифър Франсис.

Това, което светът претърпява, са последствията от световното стопляне, съчетани с климатичното събитие Ел Ниньо - чиято поява Световната метеорологична организация публично удостовери в сряда.

Ел Ниньо работи по следния метод: Тъй като светът изгаря изкопаеми горива и изпомпва замърсявания, които нагряват планетата, световните температури непрекъснато се затоплят. Това води до по-интензивни топлинни талази, както и до редица други последствия, като по-екстремни метеорологични условия, размразяване на ледниците и повишение на морското ниво.

Върху тези дълготрайни трендове на стопляне се наслагват естествени съмнения на климата, най-значимите от които са Ла Ниня, която има охлаждащ резултат, и Ел Ниньо, който има загряващ резултат.

Макар че рекордните температури може би са били предстоящи, мащабите им изненадаха някои учени.

Това, че този юни е бил с половин градус по-топъл от нормалния юни, " е просто извънредно " за световен температурен връх, считат учените. Обикновено тези върхове, които са междинни стойности на температурите по целия свят за целия месец, се чупят с една десета или даже стотна от градуса.

Други пък са били сюрпризирани от характера на рисковите метеорологични феномени.

" Очаквахме да забележим все по-чести горещи талази, наводнения и суши по света. Но интензивността на някои от тези феномени е малко изненадваща ", споделя Питър Стот, теоретичен помощник в английската метеорологична работа.

Има " все по-голяма паника, че изменението на климата не е толкоз линейно, колкото може би сме си мислили ", сподели още той. Учените се пробват да схванат дали самите метеорологични модели не се трансформират, което прави горещите талази доста по-интензивни, в сравнение с плануват климатичните модели.

Макар, че учените към момента не могат да дадат безапелационна оценка, някои настояват, че тази година е на път да стане най-топлата в историята.

 Исторически видяно, международните топлинни върхове са склонни да се усъвършенстват в години на Ел Ниньо, а сегашният рекордьор, 2016 година, съответства със мощен Ел Ниньо.

През май разбор на Berkeley Earth дефинира възможностите 2023 година да бъде най-горещата в историята на 54%. Тъй като предишния месец се оказа най-горещият юни в историята, този % ще се усили, споделя Робърт Роде, академик в Berkeley Earth.

Рекордите са методът, по който светът следи климатичната рецесия. Въпреки това някои учени предизвестяват, че вниманието, което се отделя на тези огромни цифри, може да засенчи действителните рискове, които те ускоряват: Топлинните талази, наводненията и сушите стават доста по-чести, по-тежки и по-продължителни със стоплянето на Земята.

Въздействието на рисковите метеорологични условия върху хората през тази година към този момент е мощно изразено.

В края на юни Тексас беше обзет от гореща вълна с рискова мокрота, която направи температурите още по-високи и затрудни охлаждането на организма. Горещините обгърнаха и Мексико, където рисковите температури лишиха живота на минимум 112 души сред март и края на юни.

От седмици Китай се бори с високи температури. В Пекин, който се сблъсква с една от най-жестоките горещи талази в историята си, тази седмица температурите надвишиха 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт).

В Индия елементи от северната част на страната се борят с нестихващите горещини, а близо половин милион души в североизточната част на страната са наранени от тежки наводнения, които провокираха опустошителни свлачища, лишили човешки животи.

" Всички тези типове рискови феномени са безусловно съвместими с това, което чакаме да се случва все по-често, защото просто продължаваме да затопляме земното кълбо ", сподели Францис.

И защото Ел Ниньо се ускорява, евентуално ще станем очевидци на повече рискови метеорологични феномени, добави тя, освен през лятото, само че и през зимата, когато Ел Ниньо има най-голямо въздействие върху времето в Северното полукълбо.

" Бих споделила, че би трябвало да се притеснявате "

За учените, занимаващи се с климата, това е моментът да извикат " Аз ви споделих ".

От десетилетия учените предизвестяват за това какво ще се случи с световните температури, в случай че светът не се откаже от навика си да употребява изкопаеми горива и не ограничи замърсяването на планетата. 

Да виждаме по какъв начин климатичните промени се развиват пред очите ни " е ужасяващо ", считат учени, тъй като " това просто ще продължава да става все по-лошо и по-лошо, и все по-екстремно ". Така че това, което виждаме в този момент, е единствено предчувстване на това, което може да се случи, в случай че напъните за понижаване на излъчванията не са сполучливи. "

Единственият позитивен миг може да бъде, че записите оказват помощ да се вдигне паника.

" Надявам се, че може би повече хора ще осъзнаят, че това в действителност се случва и е в действителност рисково. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР