Екзопланетата има богата на вода или на газ обвивка или

...
Екзопланетата има богата на вода или на газ обвивка или
Коментари Харесай

Тази мистериозна екзопланета може да се превърне във воден свят

Екзопланетата има богата на вода или на газ обвивка или примес от двете

Емил Василев преди 22 секунди 1 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 20:56 | 11.03.2023

Nokia Magic Max: Nokia е на път да си върне короната с този флагмански смартфон… Ако е същински

IT НовиниДаниел Маринов - 17:34 | 11.03.2023

Как военните в Съединени американски щати създадоха пушка, която предизвиква краткотрайна слепота

ХардуерДаниел Десподов - 17:20 | 11.03.2023

Нов чип преобразува непрекъснатия ток в изменчив без трансформатори и изправителни мостове

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

През 1990 гoдина човешките знания за екзопланетите се лимитират до тези, които се въртят към Слънцето, само че 33 години по-късно към този момент знаем, че единствено в нашата вселена, Млечния път, съществуват милиарди „ кандидат-екзопланети “. И от тези „ кандидат-екзопланети “ имаме над 5000 доказани екзопланети.

Астрономите и учените преди малко прибавиха още една към този лист с „ доказани “ екзопланети.

В оповестено от екип откриватели изследване е открита мини-нептунова екзопланета (по-малка по маса, само че наподобяваща Нептун) – HD 207496b – която обикаля към младо, блестящо К-джудже (звезди, които са по-малки и по-червени от Слънцето), наречено HD-207496.

Какво съставлява екзопланетата HD 207496b?

Проучването откри, че плътността на HD 207496b е по-ниска от тази на Земята, което демонстрира, че тя не е напълно скалиста и може да съдържа доста количество вода или газ, или и двете, в състава си.

За да открият дали екзопланетата съдържа газ или вода (или и двете), откривателите изследваха вероятната вътрешна конструкция на HD 207496b, приемайки опциите за тези два разнообразни състава.

Едната е с ядро и обвивка от H/He (водород и хелий), което значи, че тя може да е газова планета, а втората, чиято атмосфера би се изпарила, е формирана от ядро, тога и воден пласт, което значи океанска планета.

Моделирането на изпарението разкри, че в случай че екзопланетата има богата на газ атмосфера от водород и хелий, това положение е краткотрайно: Нейната звезда (HD-207496) ще унищожи изцяло екзопланетата в границите на 520 милиона години. Възможно е също по този начин атмосферата към този момент да е изчезнала и HD-207496b към този момент да е гол океански свят.

Изследването заключава, че по-нататъшните наблюдения върху HD-207496b ще разрешат на откривателите да създадат разлика сред тези две хипотези. Изследователите също по този начин означават, че задълбоченото характеризиране на млади екзопланети може да ни даде визия за физическите процеси, които оформят планетарните системи.

Изследователите са получили наблюдения от високоточния сателит за търсене на планети с радиална скорост (HARPS) на 3,6-метровия телескоп на Европейската южна обсерватория в обсерваторията Ла Сила в Чили и изображения с висока разграничителна дарба, които са комбинирали със спътника за проучване на директни екзопланети (TESS) в Изследователския център на НАСА „ Еймс “ в Калифорния, Съединени американски щати.

Неотдавна астрономите откриха екзопланети близнаци, които биха могли да бъдат водни светове, което значи, че забележителна част от масата им е формирана от вода.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР