Екзафлопсовият суперкомпютър Dojo е проектиран от Tesla по “собствена мярка

...
Коментари Харесай

Tesla си направи екзафлопов суперкомпютър „по мярка“


Екзафлопсовият суперкомпютър Dojo е планиран от Tesla по “собствена мярка ” (снимка: Tesla)

Tesla показа нова версия на своя суперкомпютър Dojo, наред с първообраз на хуманоидния робот Optimus. Екзафлоповата машина е толкоз мощна, че дори претрупа електрическата мрежа в Пало Алто.

Dojo е лична, персонализирана суперкомпютърна платформа на Tesla. Изградена е „ от нулата “ за машинно образование, по-специално за видеообучение, употребявайки видеоданните, идващи от световния автопарк на компанията от мощно цифровизирани транспортни средства.
още по темата
Автомобилният производител към този момент разполага с огромен суперкомпютър, основан на Nvidia GPU, който е един от най-мощните в света. Но новият мега-компютър Dojo, издигнат „ по лична мярка “, употребява чипове и инфраструктура, проектирани от Tesla.

Специално направеният суперкомпютър ще увеличи потенциала на Tesla за образование на невронни мрежи, употребявайки видео данни. Очаква се това да е от решаващо значение за технологията за компютърно зрение.

Миналата година, в „ Деня на изкуствения разсъдък “, Tesla показа своя суперкомпютър Dojo, само че по това време компанията към момента работеше по построяването му. Сега, на тазгодишното издание на форума, когато разкри робота Optimus, компанията показа и напредъка по основаването на Dojo.

„ Знаехме, че би трябвало да преразгледаме всеки аспект от инфраструктурата на центъра за данни, с цел да поддържаме невижданите изстудяване и енергийна компактност “, уточни Бил Чанг, основен систематичен инженер на Tesla за Dojo. Пускането на супермашината е довело до изключване на локалната електрическа мрежа при тестване на инфраструктурата.

„ По-рано тази година започнахме тестване на натоварването на нашата инфраструктура за зареждане и изстудяване и успяхме да я увеличим над 2 MW, преди подстанцията да изключи и да получим позвъняване от града “, споделя Бил Чанг.

Tesla разгласи и главните спецификации на Dojo Exapod: 1,1 EFLOP, 1,3 TB SRAM и 13 TB DRAM с висока честотна лента. В момента компанията възнамерява да разположи седем суперкомпютъра Dojo Exapod в Пало Алто, Калифорния.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР