Еквадорците гласуват за забрана на сондажите за петрол в Amazon

...
Еквадорците гласуваха за забрана на сондажите за петрол в едно
Коментари Харесай

Еквадорците гласуваха за забрана на сондажите за петрол в едно от местата с най-голямо биоразнообразие на планетата, националния парк Ясуни, разположен в тропическите гори на Амазонка.

С повече от 92% от преброените гласове, близо 59% от гласоподавателите отхвърлиха петролните сондажи, докато 41% гласуваха в подкрепа, според Националния избирателен съвет на Еквадор (CNE) в понеделник сутринта.

Референдумът идва в момент, когато въздействието на предизвиканото от човека изменение на климата се ускорява, тъй като светът продължава да изгаря изкопаеми горива. Миналият месец беше най-горещият юни на планетата в историята и някои учени предупреждават, че Амазонка се насочва към опасна повратна точка.

Паркът Национален парк Ясуни се простира на около 1 милион хектара (2,5 милиона акра) в точката на срещане на Амазонка, Андите и Екватора. Предполага се, че само един хектар земя на Ясуни съдържа повече животински видове, отколкото цяла Европа и повече дървесни видове, отколкото съществуват в цяла Северна Америка.

Но под парка се намира най-големият резерв на суров петрол в Еквадор.

Коренното население от страните на Амазонка и членове на социални движения участват в Марша на народите на Земята за Амазонка в Белем, щата Пара, Бразилия, на 8 август 2023 г. Коренното население от страните на Амазонка и членове на социални движения участват в Марша на народите на Земята за Амазонка в Белем, щата Пара, Бразилия, на 8 август 2023 г. Evaristo Sa/AFP чрез Getty Images

През 2007 г. президентът Рафаел Кореа предложи международната общност да даде на Еквадор 3,6 милиарда долара, за да остави Ясуни необезпокояван. Но планът се провали.

През 2016 г. еквадорската държавна петролна компания започна сондажи в Блок 43 – около 0,01% от Националния парк – който днес произвежда повече от 55 000 барела на ден, което представлява около 12% от производството на петрол в Еквадор.

Yasunidos, екологичен колектив, настоява за гласуване за забрана на сондирането в парка от десетилетие. През май те и други групи си осигуриха победа, когато конституционният съд на страната разреши гласуването да бъде включено в бюлетината на президентските избори, проведени на 20 август.

Някои политици, включително министърът на енергетиката Фернандо Сантос, твърдят, че забраната ще има отрицателно въздействие върху икономиката на Еквадор.

„Това може да причини огромни щети на страната“, каза Сантос пред местно радио през юни, според доклад на Ройтерс, изчислявайки, че страната може да загуби 1,2 милиарда долара приходи. Той също така отрече да има вреда за околната среда от сондажа.

Но екологичните и местните групи твърдят, че Еквадор трябва да се отдалечи от изкопаемите горива и да защити Амазонка, заявявайки, че други икономически дейности като екотуризма могат да помогнат за запълване на празнината.

„Този ​​референдум ни предоставя огромна възможност да създадем промяна по осезаем начин“, каза пред CNN Хелена Гуалинга, защитник на правата на коренното население от отдалечено село в еквадорската Амазония.

В публикация в X (платформата, известна преди като Twitter), Ясунидос нарече резултата „историческа победа за Еквадор и за планетата!“

Референдумът се проведе наред с президентските и парламентарните избори в неделя.

Луиза Гонсалес от партията Movimiento Revolución Ciudadana поведе на първия тур на изборите, които бяха помрачени от политически убийства и насилие, водени от престъпни организации, които се борят да контролират маршрутите за трафик на наркотици в страната.

Гонсалес ще се изправи срещу завършилия на второ място Даниел Нобоа на балотаж през октомври, тъй като нито един кандидат не спечели повече от 50% от гласовете.

Тара Джон и Марлон Сорто от CNN допринесоха за репортажа

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР