Еквадор обзет от престъпност, икономически проблеми преди президентските избори

...
Хората в Еквадор изразиха песимизъм преди предстоящите президентски избори, докато
Коментари Харесай

Хората в Еквадор изразиха песимизъм преди предстоящите президентски избори, докато южноамериканската нация се бори с икономически сътресения и нарастваща престъпност и несигурност.

Поредица от кандидати, които се състезават за президентския пост на 20 август, обещаха да съживят еквадорската икономика, която беше засегната от пандемията COVID-19, и да се справят с вълната от насилие.

Но липсата на възможности за работа и нарастващата несигурност – свързани отчасти с повишената активност сред престъпните групи – тласнаха все по-голям брой хора да напуснат Еквадор и да търсят възможности другаде.

„Наистина сме уморени от фалшивите обещания на длъжностните лица, надеждите са нулеви“, каза Джеферсън Гойбуро, 48-годишен таксиметров шофьор в пристанищния град Гуаякил, чийто син Луис, на 21 години, замина за Испания информационната агенция Ройтерс.

„Понякога искам да плача, защото няма работа, нито сигурност за никого в тази страна.“


Напускащият президент Гийермо Ласо, банкер, който спечели изненадваща изборна победа през 2021 г., свика предсрочни избори през май, за да избегне потенциалното му отстраняване от длъжност от законодателната власт.

Ласо беше обещал да създаде два милиона работни места, но неговото правителство казва, че 500 000 нови работни места са били създадени по време на двугодишното му управление.

Най-добрите кандидати за изборите през август предложиха различни решения за икономическите проблеми на страната, без да се ангажират с конкретни цели за работни места.

Водещият кандидат Луиза Гонзалес обеща да разшири данъчните облекчения за компании, които наемат млади хора, докато местният кандидат Яку Перес – който завърши трети на гласуването през 2021 г. – каза, че ще въведе по-голяма регулация за цифровите платформи.

Консервативните кандидати Ото Зоненхолцнер и Ян Топич заявиха, че ще подкрепят съответно предприемачески инициативи и проекти за обществено строителство.

Избирателите обаче предложиха малко признаци, че вярват, че някой от кандидатите ще може да подобри нещата.


Някои гласуват с краката си, тъй като около 822 000 еквадорци на възраст между 18 и 45 години са напуснали страната до юни тази година, според правителството. Около 1,4 милиона души са напуснали Еквадор през цялата миналата година.

Междувременно проучване от вторник на еквадорската социологическа фирма Click Report показа, че Гонзалес, който е подкрепен от бившия президент Рафаел Кореа, има 29,3 процента подкрепа. Перес държеше 14,4 процента, докато Зоненхолцнер и Топик имаха съответно 12,4 и 9,6 процента.

Но повече от 16,8 процента от потенциалните избиратели казаха, че не биха гласували за никого.

Нито един от кандидатите, които трябва да получат повече от 50 процента от валидните гласове или повече от 40 процента, ако са с 10 точки пред най-близкия си съперник, за да спечелят на първи тур, не е включил миграционни политики в своята кампания.

Нарастваща несигурност

Нарастването на насилието, особено в затворническата система на Еквадор, също е голямо загриженост на избирателите.

В края на юли правителството обяви извънредно положение, след като десетки хора бяха убити при бунтове в затвора в Гуаякил. Голяма част от насилието в затворите в Еквадор през последните няколко години е свързано с групи, борещи се за контрол над маршрутите за трафик на наркотици, казаха властите.

„Тези избори са необичайни поради фона на силното безпокойство, произтичащо от организираната престъпност“, каза Сантяго Кахуаски, политолог от Международния университет SEK.

Подчертавайки несигурността в страната, около 30 кандидати, включително шестима от осемте кандидати за президент, са под полицейска защита. Убийството на Агустин Интриаго, кмет на град Манта в тихоокеанската провинция Манаби на Еквадор, миналия месец допълнително повиши напрежението.

В резултат на това сигурността е основен фокус на всички кампании на кандидатите за президент.

Разнообразните им предложения включват изграждане на затвор с максимална сигурност в Амазонка, разполагане на заглушители на сигнали в затворите, по-добро оборудване на полицията и войниците и налагане на по-сурови наказания на престъпниците.

„Тази вълна от насилие осигурява идеалната почва за популизъм, ориентиран към сигурността. Повечето кандидати подкрепят твърдата стратегия като единственото решение“, каза експертът по сигурността Карла Алварес.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР