Еквадор: Хиляди войници преместват лидера на бандата Фито

...
Хиляди еквадорски войници и полицаи са участвали в операция на
Коментари Харесай

Хиляди еквадорски войници и полицаи са участвали в операция на разсъмване, за да преместят известен лидер на банда в затвор с максимална сигурност.

Хосе Адолфо Масиас, известен като „Фито“, е обвинен в изпращане на смъртни заплахи до убития кандидат за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио.

Активистът срещу корупцията беше прострелян три пъти в главата, напускайки предизборен митинг в сряда.

Преди убийството си г-н Вилависенсио каза той беше заплашен от Fito.

"Ако продължа... да споменавам Los Choneros [бандата], те ще ме разбият", каза той.

Смъртта му шокира една нация, която до голяма степен е избягала от десетилетията на насилие от страна на наркобанди, картелни войни и корупция, които поразиха много от нейните съседи. Престъпността обаче скочи през последните години, подхранвана от разрастването на колумбийските и мексиканските наркокартели.

В събота неговата партия Construye обяви неговия вицепрезидент Андреа Гонзалес като неин кандидат за президент на мястото на г-н Вилависенсио.

Кариерата на г-жа Гонзалес до голяма степен се фокусира върху проблемите на околната среда и партията каза, че тя ще „гарантира наследството“ на г-н Вилависенсио .

Междувременно вдовицата на г-н Вилависенсио Вероника Сарауз каза, че смята държавата за отговорна за смъртта на съпруга си и каза, че е недоволна, че г-жа Гонзалес е посочена като заместник на съпруга й да се състезават на изборите.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР