Еквадор арестува 6 колумбийци при убийството на кандидат-президент, докато насилието тежи над нацията

...
Трансформацията на Еквадор в основен център за трафик на наркотици
Коментари Харесай

Трансформацията на Еквадор в основен център за трафик на наркотици и последвалата тригодишна вълна от насилие тежат нацията след убийството на кандидат за президент, чието дело на живота беше да се бори с престъпността и корупцията

От ГОНЗАЛО СОЛАНО и РЕГИНА ГАРСИЯ КАНО Associated Press, 11 август 2023 г., 12:04 ч. Изборите подчертаха предизвикателството, пред което ще се изправи следващият лидер на Еквадор при всеки опит за ограничаване на банди и картели, чиято дейност е отнела хиляди животи.

Доклад за ареста на мъжете, разгледан от Associated Press, показа, че мъжете са били заловени да се крият в къща в Кито. Служителите на реда, според доклада, са иззели четири пушки, пушка 5,56 мм, боеприпаси и три гранати, както и превозно средство и един мотоциклет.

Вътрешните работи на Еквадор Министър Хуан Сапата описа убийството като „политическо престъпление от терористичен характер“, насочено към саботиране на изборите на 20 август. Полицейският доклад не казва дали колумбийците са членове на престъпна група. Но Сапата, който потвърди арестите на някои чужденци, без да посочи националността им, каза, че заподозрените са свързани с организираната престъпност. филиали на мексиканския картел Синалоа, една от множеството международни организирани престъпни групи, които сега действат в Еквадор. Той каза, че кампанията му представлява заплаха за такива групи.

„Еквадорският народ плаче и Еквадор е смъртоносно ранен“, каза Патрисио Зукиланда, съветник на кампанията на Вилависенсио.< /p>

С почти 400 мили (640 километра) тихоокеанско крайбрежие, морски пристанища и някои ключови стоки за износ, Еквадор е превърнат от международни трафиканти от второстепенен играч в наркобизнеса в голям регионален център за контрабанда на кокаин.

Изострящата се борба за власт и територия след пандемията видя как наркокартелите се бият помежду си и привличат местни банди и дори набират деца, карайки еквадорците да се тресат от безпрецедентно насилие.

„Еквадор има географското нещастие да бъде притиснат между Колумбия и Перу, двата най-големи производители на кокаин в света, и основните всичко това е известна степен на институционална слабост в съдебната система, полицията и военните“, каза Синтия Арнсън, изтъкнат сътрудник във Вашингтонския център Уилсън и експерт по Латинска Америка.

Тя добави, че убийството показва, че „престъпни лица, най-вероятно свързани с организираната престъпност в Еквадор, смятат, че могат да действат безнаказано, стигайки до убийство на антикорупционен агент политически кандидат“.

Националната полиция на страната преброи 3568 насилствени смъртни случая през първите шест месеца на тази година, много повече от 2042, отчетени през същия период на 2022 г. Тази година завърши с 4600 насилствени смъртни случая, най-високият в историята на страната и двойно повече от общия брой през 2021 г.

Само миналия месец кметът на пристанищния град Манта беше застрелян до смърт. След това президентът Гийермо Ласо обяви извънредно положение, обхващащо две провинции и системата на затворите в страната, в опит да спре насилието.

Видео от политическия митинг, публикувано в социалните медии показва как Вилависенсио си тръгва, заобиколен от стражи. След това е видян да се качва в бял пикап, преди да се чуят изстрели, последвани от писъци и суматоха около камиона.

Зукиланда каза, че Вилависенсио е получил поне три смъртни заплахи преди стрелбата и ги съобщил на властите, което довело до едно задържане.

Ласо каза, че убийците на кандидата са хвърлили граната на улицата, за да прикрият полета им, но това не се е случило експлодирам. По-късно полицията унищожи гранатата с контролирана експлозия.

Ласо обяви тридневен национален траур и извънредно положение, което включва разполагане на допълнителен военен персонал в цялата страна.

Вилависенсио, един от осемте кандидати, които се състезаваха за президент, беше кандидатът на Движението за изграждане на Еквадор. В последната си реч, преди да бъде убит, Вилависенсио обеща на ревящата тълпа, че ще се бори с корупцията, включително сред полицейските сили, и ще затвори повече престъпници.

„Ето ме показвайки лицето ми. Не се страхувам от тях“, каза Вилависенсио в изявление преди смъртта си, назовавайки задържания престъпен бос Хосе Адолфо Масиас с неговия псевдоним „Фито“.

Хора чакащи автобуси в Гуаякил, пристанищен град на юг от Кито, който е бил епицентър на гангстерско насилие, изрази шок от убийството на Вилависенсио.

„Това показва, че насилието в страната се увеличава“, каза 28-годишният фармацевт Лейди Агире. „Предполага се, че политиците имат по-голяма сигурност от гражданите и това показва, че дори те не са в безопасност.“

Охраната на Villavicencio включваше полицаи и частни охранители.

Навсякъде хората продължават живота си, като посещават уроци по упражнения на открито и ежедневни разходки, защото се примиряват да живеят сред насилието. Сред тях беше Марджъри Лино, която се оплакваше от опасността, докато вървеше с приятел по главния път, който води до един от най-насилствените квартали в страната.

„За нас като жени нашите съпрузи ни казват да не излизаме тук, но това няма значение (защото) когато човек ще умре, умира дори на вратата на къщата си,” Лино, 38-годишна домакиня, казах. Тя не вярва, че някой от кандидатите за президент ще успее да сложи край на насилието.

Вилависенсио беше независим журналист, който разследваше корупцията при предишни правителства, преди да влезе в политиката като борец за присаждане. Той беше един от най-критичните гласове в страната от правителството на президента Рафаел Кореа от 2007-2017 г.

Вилависенсио, който беше женен и е оцелял от пет деца, подаде много съдебни жалби срещу високопоставени членове на правителството на Кореа, включително срещу самия бивш президент. Той беше осъден на 18 месеца затвор за клевета заради критиките си към Кореа и избяга на територията на местното население в Еквадор, по-късно получи убежище в съседно Перу. разследванията доведоха до наказателно производство и присъда от осем години затвор по обвинения в корупция срещу Кореа. Бившият президент, който се премести в Белгия през 2017 г., беше осъден задочно през април 2020 г.

Едисън Ромо, бивш полковник от военното разузнаване, каза жалбите срещу корупцията направи Вилависенсио „заплаха за международните престъпни организации“.

Страната се сблъска с поредица от политически катаклизми през последните години. Бяха свикани предсрочни избори, след като Ласо, консервативен бивш банкер, разпусна Националното събрание с указ през май, за да избегне импийчмънт заради обвинения, че не се е намесил, за да прекрати неправилен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна танкерна компания.

Властите казаха, че поне девет други са били ранени при стрелбата в сряда, включително кандидат за Конгреса.

Арнсън каза, че убийството на Вилависенсио може да има смразяващ ефект на предстоящите избори.

„Това е послание към еквадорското общество като цяло, че онези, които опитите да се изправят срещу този вид корупция и незаконност могат да платят с живота си“, каза тя.

___

Гарсия Кано съобщи от Гуаякил, Еквадор.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР