Ексцентричната френска комедия Невинният“ (2022) спечели голямата награда за майсторска

...
Ексцентричната френска комедия Невинният“ (2022) спечели голямата награда за майсторска
Коментари Харесай

„Невинният“ с награда Синелибри

Ексцентричната френска комедия „ Невинният “ (2022) завоюва огромната премия за майсторска литературна акомодация в състезанието за пълнометражен игрален филм на Синелибри 2022! Филмът с режисьор Луи Гарел, който извършва и една от основните функции, е въодушевен от действителни случки, а сюжетът му е взаимно дело на писателя Танги Виел, Луи Гарел и Найля Гиге. „ Невинният “ беше предпочетен в конкуренция с още девет възхитителни заглавия.
Церемонията по награждаване се състоя на 21 октомври в зала 1 на НДК в наличието на уважаемите арбитри: Аманда Стерс, Оливие Бурдо, Марио Григоров, Ясмин Пучи и Камен Калев. В качеството си на президент на журито българският кинорежисьор Камен Калев разгласи спечелилия и претекстовете за решението: „ Наградата се присъжда поради майсторската постановка, уравновесения темп на действието, постъпателното и сложно разрастване на сюжета и облиците на основните герои. Журито дава висока оценка на честните, ловко нюансирани персонажи, на надарените актьорски осъществявания и на занимателните обрати. ” Луи Гарел одобри премията в изказване онлайн, като благодари на уредниците на Синелибри и на журито за оказаната чест.
Тази година, за пръв път, фестивалът организира конкурс за най-хубав документален филм с жури, показано от Асен Владимиров, Катерина Ламбринова и Костадин Бонев. Наградата беше присъдена на кино лентата „ Приключенията на Сол Белоу “ с режисьор Асаф Галай. Журито в състезанието за документален филм присъди и почетен диплом на кино лентата „ Теодор Ушев: Невидими връзки “, копродукция на България и Канада. За първи път тази година се състоя и съревнование за дизайн на костюми в актуалното българско кино. Победителят беше избран напълно въз основа на вота на публиката. Цветелина Миткова, бранд управител на Fashion Days България, връчи оценката на Велика Прахова за кино лентата „ φ1.618 “ на режисьора Теодор Ушев.
До края на фестивала феновете ще станат очевидци на още кино министър председатели и любопитни събития. Тази вечер от 19:00 ч. в кино „ Люмиер “ е премиерата на кинематографичното украшение „ Преди, в този момент и след това “ на индонезийската режисьорка Камила Андини. Прожекцията ще бъде съпроводена от специфична полемика, проведена от Български фонд за дамите.
На 26 октомври от 19:00 ч. в кино „ Люмиер “ е формалната премиера на очарователната комедийна драма „ Госпожа Харис отива в Париж “. След прожекцията феновете ще останат потопени в атмосферата на кино лентата посредством специфичното тематично събитие на Fashion Days, съпроводено с похвали и изненади.
На 27 октомври в София идва Жан-Филип Дагер, създател на пиесата „ Сбогом, господин Хафман “ . Тя вдъхва живот на едноименния филм, дело на режисьора Фред Кавайе. Събитието в Дома на киното стартира тъкмо в 18:30 ч. с диалог за процеса на адаптиране на пиесата и ще бъде съпроводено с прожекция на самия филм, който изследва непредвидимия отпечатък на историята върху живота на трима души. В функциите ще забележим Даниел Отьой, Жил Льолуш, Сара Жиродо, Николай Кински и други
На 29 октомври, в границите на нормалния към този момент спорен формат „ Психоанализа и кино “, ще обсъдим магнетичната италианска драма „ Носталгия “ на режисьора Марио Мартоне . Дискусията с модератор доктор Светлозар Василев ще бъде предшествана от прожекция на кино лентата, който неслучайно е тазгодишното предложение на Италия за премиите „ Оскар “.
А на 30 октомври от 19:00 ч. в кино „ Люмиер “ ще се състои трепетно предстоящата гала по награждаване на спечелилите в състезанието за късометражен филм . Събитието се реализира в партньорство с TatraTea. Изящна статуетка и парична премия ще получи един от петте номинирани кино лентата: Седем смъртни гряха (по разкази на Ф. Достоевски), Церебрална лирика (вдъхновен от поезията на Росен Карамфилов), Анюта (по описа на А. П. Чехов), Лодка в гората (по творбата на Николай Хайтов) и Коловози на времето (вдъхновен от роман на Дино Будзати). Журито в състезанието за късометражен филм тази година е показано от Яна Титова, Юлиян Спасов и Петър Вълчев.
Важно! Фестивалът продължава до 30 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Обръщаме внимание на медиите в гр. Бургас, че прожекцията на кино лентата „ Колибрито “ на 28 октомври от 19:00 ч. ще се състои в Експозиционен център „ Флора “ в Морската градина. Всички останали прожекции са в Клуб „ Модерен спектакъл “.
Синелибри 2022 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР