Екстремистите от Хамас вероятно са планирали смъртоносната си атака в

...
Екстремистите от Хамас вероятно са планирали смъртоносната си атака в
Коментари Харесай

Хамас подготвяли атаката срещу Израел повече от година

Екстремистите от " Хамас " евентуално са възнамерявали смъртоносната си офанзива в Южен Израел повече от година. Това стана ясно от документи, видени от " Скай нюз ".

Твърди се, че осем страници, обозначени с гриф за сигурност " Строго секретно ", са били открити върху телата на бойци в зоната на бойните дейности.

Предната корица на пакета документи е с дата " октомври 2022 година ". Това може да значи, че проектите за нападението са били създадени най-малко 12 месеца авансово.

Твърди се, че документите, написани на арабски език, са били открити от израелски бойци и екипи на Спешна помощ.

Съгласно написаното бойци на " Хамас " са планирали да нападат цивилно население и да вземат заложници.

Експерти от " Хамас " прецизираха, че макар че е мъчно откритите документи да се потвърдят с пълна убеденост, те евентуално са същински.

В документите се съдържа военен проект за нахлуване на Мефалсим - кибуц покрай Газа. Планът обаче по този начин и не се е осъществил, защото екстремистите бяха отблъснати от локалните сили и се счита, че никой в ​​кибуца не е бил погубен.

Възможността проектите на " Хамас " да са били в напреднал стадий на подготовка още през октомври предходната година, е несъмнено като  " доста сериозен " неуспех на израелското разузнаване.

Джо Трузман, анализатор във Фондацията за защита и демокрации Long War Journal, съобщи, че " е малко евентуално подготовката на този вид интервенция да отнеме единствено няколко месеца ".

" С броя на забърканите въоръжени групировки е мъчно да се каже по какъв начин израелската разследваща общественост е пропуснала това. Смятам, че Израел чака сходна офанзива от Хизбула на север, само че не и от палестински групи в Газа ", означи той.

Един от документите е озаглавен " Мисия Кибуц Мефалсим " и обрисува структурата на изпратения екип, състоящ се от " пълководец и два отряда от по петима души ".

В различен документ се разказват проекти за " взимане на бойци и цивилни като заложници, след което се водят договаряния за тях ".

Подробно са изложени и прогнозите за времето, което ще е належащо на израелските подкрепления да дойдат, като се предизвестява, че войските, ситуирани наоколо, могат да дойдат в кибуца " в границите на 3-5 минути ".

На първата страница на документа попада и емблемата, употребена от въоръженото крило на " Хамас " - бригадите " Ал Касам ".

Палестинското придвижване " Хамас " предприе най-голямата си офанзива против Израел от години, като изстреля поредност ракети от линията Газа и изпрати бойци през границата.

На собствен ред Израел отвърна, нанасяйки удари против цели на " Хамас " в Газа. Израелските медии оповестяват за престрелки сред палестински бойци и силите за сигурност в Южен Израел.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи " Хамас ", като предизвести, че ожесточената бомбардировка на Газа е " единствено началото "  на отговора на страната му на офанзивите от " Хамас " предходната седмица.

Заплахата му пристигна в миг, когато хиляди палестинци избягаха в южната част на Газа в търсене на леговище, след като Израел ги предизвести да се евакуират преди допустима наземна атака в Газа, където броят на жертвите от израелските въздушни удари набъбна до най-малко 1900 души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР