Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи възможността да се

...
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи възможността да се
Коментари Харесай

Тръмп се завърна - той отново е в играта

Експрезидентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не изключи опцията да се кандидатира за президент за трети път, написа испанският в. " Мундо " в публикация за първата му поява пред аудитория след напускането на Белия дом на 20 януари тази година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Речта на Тръмп на Конференцията за консервативно политическо деяние във Флорида беше неговото политическо завръщане, отбелязва испанското издание. В нея експрезиденът съобщи, че е спечелил два пъти изборите - без да показа доказателства - и може да реши да ги завоюва и за трети път. Най-важното в нея бяха проектите му за бъдещето, в които той изключи опцията да сътвори нова политическа партия: минимум 70на 100 от -поддръжниците на републиканците биха напуснали партията дружно с него, или най-малко биха го обмислили - въпреки че с помощта на особеностите на изборната система на Съединени американски щати, това на процедура би подсигурило, че президентът постоянно ще бъде демократ.

Като цяло това беше тирада в типичния за Тръмп жанр, въпреки че - може би заради липса на процедура - беше по-малко избухлива от нормално, отбелязва в. " Мундо ".

" Новините за кончината на Тръмп са мощно пресилени ", отбелязва английският в. " Телеграф " в разбор, перифразирайки известно изявление на Марк Твен. Речта му сподели, че той още веднъж е в играта. Той обаче даваше уклончиви отговори на въпросите за възможна нова кандидатура, сякаш проучваше почвата.

Никой различен предходен президент на Съединени американски щати не е отправял толкоз скоро след провалянето си злостни нападки против своя правоприемник, както и не е допускал опцията да се кандидатира още веднъж. Никога един изгубил на изборите експрезидент не е вземал думата, с цел да порицае изборите, които съгласно него са били фалшифицирани. Но в речта си в Орландо, щата Флорида, Доналд Тръмп добави тези две невиждани дейности към дългия лист на подценените от него правила на американската политика, отбелязва френският в. " Монд ".

Освен нападките против администрацията на Байдън,която работи от по-малко от шест седмици, само че към този момент е приета за отговорна за всички несгоди, Доналд Тръмп искаше да показва властта си над Републиканската партия. Завладяната аудитория и отсъствието на нюансирани или разнопосочни гласове в Републиканската партия единствено му помогнаха. Така да вземем за пример отсъстваха някогашният вицепрезидент Майк Пенс, както и водачът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл, който порица изключително сурово някогашния президент на Съединени американски щати за поддържането на тайната доктрина, че изборите на 3 ноември са " откраднати ". С дребни изключения, поканените на тридневната среща на консерваторите се състезаваха в демонстрациите на преданост и в оспорването на честността на президентските избори.

Наличието на златна скулптура на Тръмп - направена в Мексико от живеещ в чужбина негов обожател - в коридорите на огромния хотел, където се организираше събитието, подхранваше усещането за фетиш към личността, отбелязва в. " Монд ".

Докато Тръмп се завръща на политическата сцена, въпросът е може ли Републиканската партия да откри метод да продължи без него, пита в. " Вашингтон пост ".

Също като множеството републикански събития тези дни, Конференцията за консервативно политическо деяние във Флорида беше по-скоро събитие, отдаден на Тръмп и тръмпизма, в сравнение с обичайния консерватизъм. Конференцията, въпреки и да не е представителна за по-широкото консервативно придвижване, отразява известността на придвижването на Тръмп " Да създадем Америка още веднъж велика ". Отцепниците не са добре пристигнали в този клуб, както сподели в петък Доналд Тръмп младши, отправяйки нападки против конгресменката Лиз Чейни, която освен гласоподава за импийчмънт на Тръмп, а и съобщи, че експрезидентът " не трябва да играе роля в бъдещето на партията или на страната ". Въпреки изказванията за противното, разделянето в Републиканската партия е реалност - само че малко на брой републиканци, като Чейни или сенатор Мит Ромни от Юта, са склонни да оспорят лъжите на Тръмп и да се опълчват на лидерската му роля. Опасенията от ответни дейности карат доста консерватори, които биха могли да чакат посрещане с добре пристигнали на консервативната конференция, да се отхвърлят сами да участват.

Възгледите на Тръмп за света - от националистическата му доктрина " Америка преди всичко " до лъжите за откраднати избори - се разпространиха измежду електората на партията и към този момент няма особена възможност въздействието му да отслабне. Въпреки това мнозина републиканци споделят в частни диалози (или се надяват), че то може да отслабне с времето. Много републиканци желаят да го оставят в предишното и някои към този момент се пробват да подхващат дейности, които с времето биха могли да откъснат партията от Тръмп и да я върнат партията към позиции, по-близки до тези преди възхода на експрезидента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР