Експозицията „Магията цианотипия“ е дело на деца с бежански произход

...
Експозицията „Магията цианотипия“ е дело на деца с бежански произход
Коментари Харесай

Фотоизложба на деца бежанци разказва за бабата на ксерокса“

Експозицията „ Магията цианотипия “ е дело на деца с бежански генезис и ще бъде ситуирана в Галерията Гьоте-институт България.

Изложбата е резултат от работата на децата от Мароко, Ирак, Сирия, Русия и Украйна с фотографите Иван Дончев, Боряна Пандова и Михаил Новаков. В рамките на изложбата ще има и уоркшоп за запознаване с техниката цианотипия.

Мисията на плана е да подчертава върху детския взор за света и да подчертае, че без значение от кое място идват, в същността си всички деца са идентични и имат потребност от поддръжка, описват Надежда Георгиева уредник и представител от „ Sito Studio “ и Кристина Голуганова от Фондация „ Рийчаут “.



Техниката цианотипия е остарял фотографски развой, който се е употребявал за прекопирване на чертежи, открит е през 1842 година, споделят му „ бабата на ксерокса “. Приятно и забавно занятие за децата. Името идва от синия цвят, тъй като самите химикали, откакто се нанесат на лист хартия и чрез контакт се постави негативът, се осветяват непосредствено на слънчева светлина и по този метод се демонстрира фотографията. От ноември до юни работим с децата в разнообразни работилници. Чисто исторически, техниката се употребява през днешния ден за артотпечатъци.

От 27 юни до 7-и юли 2022 година в галерията Гьоте-институт ще бъде показана групова фотоизложба на деца от бежански генезис „ Магията цианотипия “.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР