Експозицията е наредена в Националната библиотека Св. св. Кирил и

...
Експозицията е наредена в Националната библиотека Св. св. Кирил и
Коментари Харесай

Открита е изложба за класика Димитър Димов

Експозицията е подредена в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий "  и хвърля светлина върху спорния живот на създателя. Тя съдържа 16 документални пана, представящи разнообразни моменти от биографията на писателя - семейство, училищен и студентски години, професионално развиване, пътувания, другарства, социална активност. Отвъд сухите биографични обстоятелства за живота на Димов, създателите на изложбата надникват оттатък онази стъклена стена, която самичък приживе писателят е поставял сред себе си и останалия свят, и показват облика на неговата персона посредством спомените на другите - на хората, които са го познавали, които са били негови другари и фенове, на сътрудниците му, на тези, които е обичал и които са го обичали.
Прецизно подбраният архивен материал - фотоси, ръкописи, преписка, мемоари - дава опция на публиката да усети както духа на времето, в което Димитър Димов живее и твори, по този начин и да надникне през очите на другите и самичък свободно да построи неговия облик за себе си. За всеки човек този облик ще бъде посвоему друг, само че непроменяемо ще се приближава до общата визия за една скромна, надарена и работоспособна персона.
Автор на изложбата е доктор Милена Катошева, гл. организатор на къща музей " Димитър Димов ", художественото оформление е на Ивелина Велинова. Експозицията, която може да бъде посетена до 7 юли, е допълнена и обогатена с истински експонати - персонални движимости на Димитър Димов, скъпи издания от неговата богата библиотека, ръкописи, преписка, които се съхраняват във фонда на къща музей " Димитър Димов " към Националния книжовен музей.
Още в университета той учи испански език и стартира работа по първия си разказ - " Поручик Бенц ", който вижда бял свят в края на 1938 година Автор е на повече от 20 научноизследователски труда, както и на разкази, пиеси и пътеписи. Антивоенният му разказ " Осъдени души ", повлиян напълно от престоя на писателя в Испания, е преведен на сърбохърватски, маджарски и полски език, екранизиран е и му носи държавна премия. Най-известното му произведение - романът " Тютюн ", се радва на повсеместен превод на 18 езика, измежду които немски, маджарски, испански, френски, японски, монголски и китайски, а елементи от него са преведени на британски, италиански, есперанто и арабски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР