Експортът спада с 3,2%Слабата турска лира е допринесла за спада

...
Експортът спада с 3,2%Слабата турска лира е допринесла за спада
Коментари Харесай

Слабата турска лира сви износа

Експортът спада с 3,2%

Слабата турска лира е съдействала за спада на износа на България, защото е оскъпила експорта ни, разяснява икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

По-слабият напредък на други съществени наши търговски сътрудници също е оказал въздействие върху намаляването на износа ни, добави той. По данни на Национален статистически институт през третото тримесечие на тази година експортът спадна с 3,2% в действително изражение, а вносът се усили с 3,8%.

Анализаторите на банката означават, че през третото тримесечие на 2018 година действителният растеж на Брутният вътрешен продукт доближи 2,7% на годишна база – още веднъж по-ниско от предстоящото. От съставените елементи на Брутният вътрешен продукт потреблението се усилва със 7,5%, а вложенията с 3%. “Ръстът на потреблението бе подтикван от ниските лихви по депозитите и потребителските заеми, както и от растежа на заплатите, до момента в който за растежа на вложенията повлияха ниските лихви по корпоративните заеми. ”, разяснява Калчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР