>Експонатите са част от колекциите от луксозни предмети, постъпили в

...
>Експонатите са част от колекциите от луксозни предмети, постъпили в
Коментари Харесай

Бургаската изложба Луксът на 19 век“ ще гостува в Казанлък

> Експонатите са част от сбирките от първокласни предмети, постъпили в РИМ - Бургас през 1996 година и 2000 година, след задържането им от Митница Бургас, при опит за незаконен трафик на културни полезности през територията на България. В интервала 2008 - 2016 година предметите са включени в изложбата " Дарени и избавени съкровища ", която от години се радва на висок посетителски интерес в залата на бургаската Историческа експозиция на ул. " Лермонтов " 31.
Постъпилата в музея през 1996 година " френска сбирка " включва 13 настолни часовници, 32 бр. вази и 11 бр. свещници към тях, абажури, полилеи, сребърни подноси, сребърен сервиз за ликьор, аплици и част от будоар. През 2000 година е арестувана на митницата и предадена в музея така наречен " румънска сбирка ", която съдържа картини, рамки за картини, огледала, ракла с резбована декорация и сервизи, създадени в ателиета на Австроунгарската империя и Италия и част от интериора на европейските домове от началото на 20 век.

" Луксът на 19 век " показва трендовете и концепциите в изкуството от епохата на Европейското Просвещение, измененията последвали Индустриалната гражданска война в Англия, модернизацията и развиването на креативните облици през 19 до началото на 20 век.

Вече трета година Регионалните музеи в Бургас и Русе се сплотяват към тематиката " Луксът на ХIХ век ". Така бургаската сбирка от " избавени съкровища ", във формата на мобилна галерия доближава до все по-широка аудитория.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР