Експлозия на свръхнова за планета, на която съществува живот, като

...
Експлозия на свръхнова за планета, на която съществува живот, като
Коментари Харесай

Нов тип свръхнова може да унищожи атмосферата на планетата: трябва ли да се страхуваме?

Експлозия на свръхнова за планета, на която съществува живот, като Земята, е същинска злополука. В резултат на появяването на свръхнова планетата ще бъде покрита със смъртоносна радиация. Но ново изследване разкри друга опасност, която представлява специфичен вид свръхнова. По време на тази детонация озоновият пласт, който пази целия живот от галактическата радиация, може да изчезне. Трябва ли жителите на Земята да се тормозят от тези галактически феномени, пита .

Свръхновите

Когато гигантска звезда завърши своя витален път, тя се трансформира в свръхнова вследствие на поредност от доста мощни детонации. Когато това се случи, свръхновите стават едни от най-ярките обекти във Вселената и тяхната светлина може да се съпостави със светлината на стотици милиарди звезди.

Учените чакат, че скоро (скоро в тази ситуация - няколко милиона години) звездата Бетелгейзе, която е на повече от 600 светлинни години от нас, ще избухне в свръхнова. Когато това се случи, в небето на Земята ще се появи вторият по бляскавост обект след Слънцето. Например, даже през нощта на Земята всичко ще хвърля сенки няколко седмици след детонацията.

Въпреки че свръхновата освобождава голямо количество забележима светлина, която елементарно може да заслепи човек, рентгеновите и гама лъчите, които излизат от супернова, са по-опасни.
 свръхнова Снимка: Science Alert
Смята се, че гама излъчване от свръхнова може да повреди земната атмосфера и изключително озоновия пласт, който пази целия живот на планетата. Така мощното ултравиолетово излъчване на Слънцето може да докара до всеобщо измиране.

Но още по-голяма опасност идва по-късно. Това се отнася за галактическите лъчи, които излизат от свръхнова стотици и хиляди години след детонацията. Те могат изцяло да унищожат озоновия пласт и да покрият планетата със смъртоносна доза радиация. Учените считат, че нещо сходно към този момент се е случило в историята на Земята единствено преди няколко милиона години. Но астрономите считат, че Земята е релативно безвредна, защото наоколо няма претенденти за свръхнови, които биха могли да съставляват опасност за живота на планетата.
Нов вид свръхнова
Международен екип от учени показа проучване, в което показва съществуването на нов вид свръхнова, която в допълнение заплашва планетите в галактиката. Особено тези, които са сходни на Земята и евентуално могат да поддържат живот. Според астрономите, тези свръхнови могат да освободят спомагателна, по-далечна форма на смъртоносна радиация, която съставлява сериозна опасност за сходни на Земята планети.

Тези свръхнови пораждат, когато звезда, която е на път да почине, има пълен диск от изхвърлена материя към себе си. След първичната детонация на свръхнова се появява ударна вълна, която се блъска в този диск. Тази вълна нагрява диска до необикновено високи температури, което кара огромни количества рентгенови лъчи да избягат от него.
 свръхнова Снимка: ESO
Такова лъчение може да отнесе доста повече сила по-далеч от мястото на детонацията. Според учените такива рентгенови супернови биха могли в началото да унищожат до 50% от озоновия пласт на планета, сходна на Земята, и това е задоволително, с цел да изчезне целият живот. Най-лошото е, че такива свръхнови могат да нанесат няколко удара с излъчването си по едно и също време.

Но след няколко десетки месеца, а може би и десетилетия, галактическите лъчи дефинитивно ще унищожат атмосферата и целия живот на планетата. За благополучие Земята остава в сигурност, защото наоколо няма претендент за рентгенова супернова, споделят учените. Проучването допуска, че Земята се намира в една от най-безопасните зони в цялата ни вселена.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР