Експлозивен“ сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2024 г.

...
Експлозивен“ сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2024 г.
Коментари Харесай

„Експлозивен“ сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2024 г. може да постави рекорд

„ Експлозивен “ сезон на ураганите в Атлантическия океан през 2024 година може да сложи връх. Сезонът на ураганите в Атлантическия океан през 2024 година може да доближи „ рекордно движение “, предизвестиха метеоролозите на AccuWeather в нова прогноза, оповестена в сряда, с повече от 25 наименувани стихии, предстоящи това лято и есен, брой, който ще разбие историческата междинна стойност след няколко турбулентни сезона белязан от опустошителни стихии и невиждано мъртвило.

Синоптиците на AccuWeather чакат сред 20 и 25 н стихии (включително тропически стихии с непрекъснати ветрове от най-малко 39 mph) в Атлантическия океан през сезон 2024 година, който продължава от 1 юни до 30 ноември.

От тези стихии синоптиците чакат сред осем и 12 да се трансфорат в урагани (ветрове от 74 благи в час или повече), като четири до седем ще се засилят в огромни урагани от категория 3 или по-висока ( най-малко 111 благи в час).

Ако тази прогноза се задържи, атлантическият сезон за 2024 година ще надвиши 19-те наименувани стихии предходната година или 14-те през 2022 година, както и 14-те наименувани стихии, следени приблизително през последните три десетилетия, съгласно Националния вихър на Националната администрация за океаните и атмосферата.

Метеоролозите на AccuWeather също по този начин чакат четири до седем наименувани стихии да окажат директно влияние върху Съединени американски щати, огромно нарастване от миналогодишния сезон, когато единствено един вихър – Идалия – доближи сушата на Съединени американски щати (две тропически стихии също засегнаха Съединени американски щати, в това число Харолд в Тексас и Офелия в Северна Каролина).

Експертът за ураганите на AccuWeather Алекс Да Силва споделя, че увеличението на интензивността на бурите тази година се дължи на композиция от фактори, най-вече над междинните температури на морската повърхнина в Атлантическия океан и изключително в Карибите, Мексиканския залив и в тропиците, където нормално се образуват урагани.

Високите температури могат също по този начин да насърчат събитие, известно като бързо усилване, когато бурите претърпят неочаквани удари със скорост напразно над 30 възела за интервал от 24 часа, какъвто беше казусът предходната година с ураганите Идалия – стихия от категория 4 – и Лий, Категория 5.

ИЗНЕНАДВАЩ ФАКТ

Синоптиците споделят, че различен фактор, способствуващ за евентуално унищожителен сезон на ураганите в Атлантическия океан, е обвързван с смяната в моделите на времето в Тихия океан, където се чака по-горещите води, свързани с Ел Ниньо, да се охладят с настъпването на Ла Ниня. Тази бърза смяна, споделят синоптиците, ще понижи разрушителните скорости напразно над Атлантическия басейн, събитие, наречено отрязване напразно, макар че скоростта на прехода може да докара до бурна интензивност в Атлантическия океан.

И двата сезона на ураганите през 2022 година и 2023 година започнаха злокобно безшумно в Атлантическия океан макар опустошителните прогнози, без стихия сред началото на юли и началото на септември 2022 година и без урагани предходната година до Дон в средата на юли, който угасна в отдалечено сектор от северния Атлантик. Ураганът Иън наруши това мъртвило през 2022 година, когато бурята от категория 4 мина през централна Флорида, причинявайки необятно публикувани наводнения и вреди по крайбрежията, трансформирайки се в една от най-смъртоносните стихии във Флорида от десетилетия. Миналия август ураганът Идалия аргументи вреди на стойност към 20 милиарда $, съгласно Moody’s Analytics, откакто опустоши Флорида и Джорджия, макар че това беше единственият вихър, достигнал сушата на Съединени американски щати предходната година. Докато ураганът Лий представляваше рядка опасност за Нова Англия през септември, той постепенно отслабна от вихър от категория 5, преди да стигне до сушата в източна Канада.

 

Източник – Forbes/ Превод:SafeNews

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР