Експертно разследване с участието на чуждестранен специалист започва утре на

...
Експертно разследване с участието на чуждестранен специалист започва утре на
Коментари Харесай

АД В ИСКЪРСКОТО ДЕФИЛЕ: Експерти ще разследват катастрофата от понеделник

Експертно следствие с присъединяване на задграничен експерт стартира на следващия ден на мястото на злополуката край Своге. Чрез видеозаснемане от дронове и външна консултация Институтът за пътна сигурност ще търси аргументите за тежкия случай на пътя, който единствено преди две години е ремонтиран за 23 млн. евро. Това заяви за БНР Диана Русинова от института.

" Ще имаме в нашия екип човек, който от дълги години работи в областта на пътната сигурност в Австралия. В екипа ще бъде и господин Богдан Мирчев, който е някогашен началник на КАТ и е бил един от водещите специалисти по следствие на най-тежките пътно-транспортни катастрофи. Ще заснемем и сектора с дрон, освен този сектор. Ние ще заснемем и други, които евентуално съставляват риск ", сподели Русинова.

И тя, както и други специалисти по-рано пред БНР, изясни, че въпросният пътен сектор е в неприятно положение: " Нашата инспекция сподели на доста места злепоставен асфалт, нарушено пътно покритие и то единствено по-малко от две години, откакто е завършен този ремонт. Липсващи знаци, на доста места канавките са цялостни с паднали камъни и не са почиствани от години. Има доста шубраци по пътя, които много скриват видимостта и водата няма къде да отиде да се оттича. Тя надлежно отива на платното. Едната от аргументите за този случай изрично е положението на пътя ", Диана Русинова.

И от организацията " Българско обединяване на водачите " показват неприятното положение на пътя като евентуална причина за тежката злополука край Своге. В известие до медиите от обединяването припомнят, че в края на предишния месец са изпратили писмо до министъра на районното развиване, с което да извърнат внимание за неприятното сцепление на асфалта при завоите, незадоволителните ограничаващи уреди и растителността, която пречи на положителната видимост.

Да не се прибързва със заключението, че положението на пътя е причина за злополуката, прикани специалистът по организация и сигурност на пътното придвижване " проф. Румен Миланов, който е и учител в Университета по архитектура, строителство и геодезия: " Безспорно, придвижването е било в един мощен дъжд и най-вероятно пътната настилка е била покрита с воден пласт, който още повече усложнява ситуацията. Основният въпрос е с каква скорост е влезнал рейсът в тази хоризонтална крива с централизация на пътно-транспортни катастрофи и сигнализиране ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР