Експертно правителство с хора, които със своята репутация, опит и

...
Експертно правителство с хора, които със своята репутация, опит и
Коментари Харесай

Мария Габриел предложи експертен кабинет, първи в преговорите ще са БСП

" Експертно държавно управление с хора, които със своята известност, опит и експертиза ще вдъхнат това доверие, което ще разреши на всички дружно да създадем по този начин, че препоръчаните цели да не са общи, а и ограничения, обвързани със периоди и ясни задължения ".

Това сподели на брифинг в централата на ГЕРБ номинираната за министър председател Мария Габриел.

Тя посочи, че диалозите с парламентарно показаните партии не престават на следващия ден, като първи покана за това ще получат Българска социалистическа партия, с които ГЕРБ имат " най-големи разлики ".

" На мен обаче ми се желае да имам вяра, че всички дружно ще работим за бъдещето на България ", съобщи Габриел и добави, че задачата на диалозите е да се реализира единодушие за експертен постоянен кабинет с небосвод една година.

По думите на Габриел е ясно, че думата " коалиция " в възможен кабинет е изключена съгласно поръчките на партиите в Народно събрание.

" Ще разгледаме и предложенията на тези, които ще се ангажират с поддръжка за такова (експертно) държавно управление ", сподели тя.

Габриел ще насочи покана и към ПП-ДБ диалозите да продължат. По тематиките, които са приоитетни за ГЕРБ - еврозоната, Шенген, най-големи разлики имали с " Възраждане ", заради което те нямало да получат покана.

През последните дни тя си задавала два въпроса - има ли потребност страната от постоянно държавно управление и съумяла ли е да откри общи цели с останалите партии в Народно събрание. И на двата въпроса си дала отговор с " да ", като в този момент оставало единствено да се откри формулата за ръководство.

" Приех номинацията, тъй като познавам работата на европейските институции и знам, че без работещо държавно управление няма по какъв начин да бъдат изпълнени задължения и няма по какъв начин да бъдат осъществени цели. Във всички срещи, които организирах, вложих всичко с ясна цел и концепция - да минимизираме и отрицателните последици върху всички тежки решения, които ще взимаме в тази обстановка. Получих оферти, само че в този момент за мен целта е България ", сподели Габриел.

Тя добави, че с нея не са водени каквито и да било диалози с нея за имена или министерства.

В брифинга присъединяване взе и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, който разяснява изказванията, че желаното премахване на основния прокурор е добило политически привкус.

" Когато Христо Иванов, Румен Радев, Асен Василев, Атанасов желаят оставката на Гешев, не е вмешателство, не е политически въпрос. А когато Мария Габриел спомене, вие питате има ли вмешателство ", съобщи Борисов като категорично отхвърли да има връзка с членове на Висшия правосъден съвет.

" Като всеки човек има хубаво и неприятно. Нашата партия има крила, има друго мислещи хора, само че по тази причина е първа, тъй като има спор. Демократична, не лидерска ", сподели още водачът на ГЕРБ.

Според него до момента единствено Мария Габриел е говорила за държавно управление, а останалите членове на ГЕРБ са до нея, единствено с цел да знаят другите водачи, че Габриел ще разчита на 69 депутата по другите политики.

Утре следва президентът Румен Радев да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР