Експертни екипи от Полша могат незабавно да обсъдят с представители

...
Експертни екипи от Полша могат незабавно да обсъдят с представители
Коментари Харесай

Полша може да ремонтира МиГ-овете ни

Експертни екипи от Полша могат неотложно да обсъдят с представители на българската войска модернизацията на българската изтребителна авиация, формирана от самолети МиГ-29. Това е измежду главните тематики, наранени от президентите на България и Полша Румен Радев и Анджей Дуда по време на визитата на полския държавен глава в София.

Посещението на Дуда идва на фона на войната в Украйна невижданата бежанска рецесия - единствено в Полша са мигрирали над 2 милиона украински жители. След два дни пък ще се организира среща на върха на водачите на страните от НАТО и Европейски Съюз в Брюксел.

На брифинга след срещата Радев акцентира големите старания на Полша за развиване на въоръжените й сили и упоритостта да дава от следващата година 3% от Брутният вътрешен продукт за защита. Но в същото време уточни - страната продължава да употребява и модернизира останалата си съветска техника - Противовъздушна отбрана и самолети МиГ-29.

" Казвам го неслучайно. Годините наред неглижиране защитата в България доведоха до дефицити на качества и са нужни старания за превъзмогването им. Особено сериозна е положението на изтребителната ни авиация. Ресурсът на моторите на самолетите изтича в края на тази година, а оперативната подготвеност за образуване на ескадрила от Ф-16 е края на 2030 година. Ако не предприемем незабавни ограничения, рискуваме да загробим нашата 110-годишна авиация.

И прикани държавното управление - да не неглижира казуса, тъй като възможен отвод от употреба на МиГ-овете поставяло под риск и самото превъоръжаване с Ф-16. " Така можем да компрометираме самия план за придобиване на Ф-16, тъй като няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е единствено част от тези старания. Това обаче не анулира огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско държавно управление - да градим и да развиваме личен защитителен потенциал. "

И още - Радев настоя българските управляващи да пратят средства за персонална защита - каски и бронежилетки, в Украйна. Но не за армията на страната, а за цивилното население. " Тази помощ да бъде съсредоточена изключително в тези райони, обитаеми с българи. "

И Радев, и Дуда са единни в напъните за подсилване на източния фланг на НАТО. И също така - изключително внимание да се сложи на построяването на инфраструктура - пътна и енергийна сред страните от района. Върху това ще подчертават Радев, Дуда, както и румънския президент Клаус Йоханис на идната среща на НАТО след два дни. " Част от тези планове могат да се осъществят с финансовите механизми на алианса ", акцентира българският президент.

България и Полша остават единни още в напъните си за обезпечаване на заслон на украинските бежанци и филантропична поддръжка за Украйна.

От своя страна Анджей Дуда подчертава върху потребността от насърчаване на по-добра инфраструктурна и енергийна съгласуваност. И най-много - избавяне от зависимостта на Европа от съветските петрол и природен газ.

" Освен боен гнет, сега следим енергиен шантаж от страна на Русия. Трябва да се освободим от тази взаимозависимост. Търсим различни доставки на газ, търсят се благоприятни условия за изродяване на нови газови пристанища, нови газопроводи. Вярвам, че ще влагаме в това и имам вяра, че ще получим поддръжката на Европейския съюз за реализирането на тези извънредно значими задания ", сподели той.

Държавният глава акцентира дебело и напъните на Полша за развиване на въоръжените й сили посредством увеличение на броя военнослужещи до 500 хиляди, закупуването на съвременна американска техника и въвеждането на доброволна срочна военна работа.

Изключително остро и осъди съветската експанзия в Украйна. " Ние, поляците, гледаме какво се случва в Мариупол и се сещаме за Варшава през 1944 година, когато нацистите бомбардираха цивилни хора. Руските водачи се държат като Хитлер И Секретен сътрудник ".

" Въпреки упованията на руснаците, а и на целия свят, макар всичките разбори, виждаме че геройството на украинците е голямо. И не разреши да Путин да реализира проекта си за броени дни да превземе огромните градове и да поеме надзор върху цялото черноморско крайбрежие. Затова Украйна има потребност от нашата помощ ", безапелационен е Дуда.

Припомняме, че актуалната ни политическа, а и правосъдна история има към този момент едно сходно дело, когато през ноември 2016 година военният министър Николай Ненчев бе упрекнат за несъблюдение на контракта с РСК " МиГ " за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от съветската фирма-производител, Ненчев изиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Преди по-малко от годината делото завърши с оправдателна присъда на последна инстанция.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР