Експертна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и

...
Експертна мисия на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и
Коментари Харесай

Експерти от ЕК проверяват напредъка на България в съдебната реформа

Експертна задача на Европейската комисия по Механизма за съдействие и оценка стартира работа през днешния ден в София, съобщил пред БГНЕС представител на Комисията в Брюксел. Мисията ще продължи три дни и включва срещи с представители на законодателната, изпълнителната и правосъдни управляващи, както и на самостоятелни контролни органи.

Евроекспертите са в българската столица във връзка правенето на Годишния отчет за напредъка, прецизира. Този път отчетът се чака да бъде оповестен по-рано, а не както е всекидневно в последната сряда на месец януари. Причината – Европейска комисия не желае да насочва рекомендации във връзка с страна-членка, която по същото време е ръководител на Съвета на Европейския съюз, а България става подобен на 1 януари 2018 година за интервал от шест месеца.

Акцент в диалозите на европейските специалисти у нас ще е завършилият избор на нов Висш правосъден съвет – директното гласоподаване на следователи, прокурори и съдии, както и избирането на парламентарната квота, което за първи път бе осъществено с конституционно болшинство. Еврочиновниците се интересуват и от към момента неприключилата процедура по желание на нов ръководител на Върховния административен съд. Въпреки че Висш съдебен съвет избра с 20 от 25 вероятни гласа арбитър Георги Чолаков за ръководител на съда, президентът Румен Радев даде знаци, че няма да подпише декрет и ще упорства кандидатурата да бъде прегласувана от новия състав на кадровия орган на правосъдната власт.

Представителите на Комисията от Брюксел ще извърнат внимание и на новите пълномощия на Инспектората на правосъдната власт, както и новите условия за обявление на имущество и приходи от магистратите и техните близки.
Докладът на Европейска комисия по МСО, който ще бъде оповестен до края на 2017 година, може да се окаже и един от последните, с оглед анонсите на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, че в края на мандата на тази Комисия, така наречен “Мониторингов механизъм ” по отношение на България и Румъния ще бъде преустановен и сменен с общ мониторинг, който ще се отнася до всички страни-членки на Европейски Съюз.
Информацията е на БГНЕС.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР