Експертизата е в Министерството на отбраната. Не е решение на

...
Експертизата е в Министерството на отбраната. Не е решение на
Коментари Харесай

Стоянов: Някои политически лидери казват: Дайте С-200 за Украйна. А с какво ще ги заменим и кога?

Експертизата е в Министерството на защитата. Не е решение на Народното събрание дали да даваме още оръжия на Украйна. Ако Българската войска няма такава опция, няма по какъв начин да бъде предоставени. (...) Възможностите ни сега са такива, че не можем да доставим друго въоръжение.

 

Това съобщи пред bTV служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той разясни, че шест от седемте точки в решението на Народното събрание за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна, са изпълнени.

 

" Седмата точка е тази за възобновяване на нашите ресурси с муниции, което би трябвало да стане дружно с обществените предприятия. Работим интензивно в тази посока и чакам, че тази точка ще бъде изпълнена до съставянето на идващия парламент ", сподели Стоянов.

 

Според министъра на защитата България е дала това, което ѝ е било допустимо да отдели, като в същото време е изпълнила настояванията на Украйна.

 

Заради предходното държавно управление на Кирил Петков, България пропусна шанса да получи съвременни западни оръжие в подмяна на остарялото руско оръжие, което да даде на Украйна, разясни Димитър Стоянов.

 

Той акцентира, че България е пропуснала момента да реализира триъгълни покупко-продажби, тъй като кабинетът „ Петков “ е решил да даде единствено филантропична помощ. Такива покупко-продажби са се осъществявали през март и април. Сега западните страни към този момент непосредствено ще дават оръжие и няма да вземат участие в триъгълни покупко-продажби.

 

„ Закъсняхме с триъгълните покупко-продажби, тъй като предходното държавно управление реши да дава филантропична помощ. Триъгълни покупко-продажби се правеха през март-април. Техниката, която е била заделена за запас, е била предоставена тогава “, сподели пред бТВ Димитър Стоянов.

 

Министърът съобщи, че няма по какъв начин Народното събрание да реши какво въоръжение да бъде изпратено на Украйна, тъй като експертизата е на МО. „ България даде това, което е допустимо да отдели. Ние сме удовлетворили техните претенции, съгласно нашите благоприятни условия. Удовлетворили сме техните топ 3 “, сподели той и добави, че украинската страна получаваме единствено благодарности.

 

„ Абсолютно манипулативно е, че ще изпращаме войски в Украйна. Категорично няма да изпращаме войски. Ще изпратим инструктори в Германия и Полша, които да инструктират украински военнослужещи “, сподели още Димитър Стоянов.

 

Той акцентира, че прецизно изпълняваме решението на Народното събрание. „ Очакваме да дойде поръчка и тогава ще изпратим нашите военнослужещи “, посочи Стоянов.

 

Той е безапелационен, че „ България има потребност от рационализация на българската войска. Ние останахме на равнището, което бяхме през 1989 година “.

 

Министърът твърди, че кабинетът " Петков " е просрочен със сключването на така наречен " триъгълни покупко-продажби " със западни страни, които да ни дават съвременно оръжие, което да бъде изпратено в Украйна:

" Тези триъгълни покупко-продажби са се осъществили още през март, април. Сега водим диалози с един наш съдружник, само че за жалост, те се преориентираха в посока тази техника да бъде предоставена непосредствено на Украйна. Казват ни, че сме закъснели, тъй като предходното постоянно държавно управление даде единствено филантропична помощ на Украйна. "

 

Стоянов сподели, че към този момент оставаме със остарялото си въоръжение, което " поддържаме в добра форма ", до момента в който Българската войска не бъде осъвременена.

 

" Неслучайно толкоз време приказваме за тази рационализация и нашите съдружници приказват за 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Ние ще приказваме за 2,5 даже 3%. Дали това е допустимо ще отговорят нашите финансисти от МО ", съобщи той.

 

Министърът на защитата отговори на апела на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов България да изпрати на Украйна ракети С-200, които да бъдат сменени със модерно въоръжение:

" Гледам някои политически водачи приказват: " Дайте С-200 за модерно въоръжение ". Питайте ги - с какво ще бъдат заместени и по кое време? "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР