Експертизата е в Министерството на отбраната. Не е решение на

...
Експертизата е в Министерството на отбраната. Не е решение на
Коментари Харесай

``Не е решение на НС дали да даваме още оръжия на Украйна. В момента не можем да доставим друго въоръжение`` - Политика

Експертизата е в Министерството на защитата. Не е решение на Народното събрание дали да даваме още оръжия на Украйна. Ако Българската войска няма такава опция, няма по какъв начин да бъде предоставени. (...) Възможностите ни сега са такива, че не можем да доставим друго въоръжение.

Това съобщи пред bTV служебният министър на защитата Димитър Стоянов. Той разясни, че шест от седемте точки в, са изпълнени.

" Седмата точка е тази за възобновяване на нашите ресурси с муниции, което трябва да стане дружно с обществените предприятия. Работим интензивно в тази посока и чакам, че тази точка ще бъде изпълнена до съставянето на идващия парламент ", сподели Стоянов. 

Според министъра на защитата България е дала това, което ѝ е било допустимо да отдели, като в същото време е изпълнила настояванията на Украйна. Димитър Стоянов дефинира като " безусловно манипулативни " изказванията, че България изпраща войски в Украйна. Той изясни, че страната ще изпрати инструктори в Германия и Полша, които ще инструктират украински военнослужещи, намиращи се на територията на двете страни.

Министърът твърди, че кабинетът " Петков " е просрочен със сключването на така наречен " триъгълни покупко-продажби " със западни страни, които да ни дават съвременно оръжие, което да бъде изпратено в Украйна:

" Тези триъгълни покупко-продажби са се осъществили още през март, април. Сега водим диалози с един наш съдружник, само че за жалост, те се преориентираха в посока тази техника да бъде предоставена непосредствено на Украйна. Казват ни, че сме закъснели, тъй като предходното постоянно държавно управление даде единствено филантропична помощ на Украйна. "

Стоянов сподели, че към този момент оставаме със остарялото си въоръжение, което " поддържаме в добра форма ", до момента в който Българската армия не бъде осъвременена.  " Неслучайно толкоз време приказваме за тази рационализация и нашите съдружници приказват за 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Ние ще приказваме за 2,5 даже 3%. Дали това е допустимо ще отговорят нашите финансисти от МО ", съобщи той.  

Министърът на защитата отговори на призива на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов България да изпрати на Украйна ракети С-200, които да бъдат заменени със модерно въоръжение:

" Гледам някои политически водачи приказват: " Дайте С-200 за модерно въоръжение ". Питайте ги  - с какво ще бъдат заместени и по кое време? "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР