Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година

...
Експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година
Коментари Харесай

Министър Кондева предлага заплатите в здравеопазването да останат непроменени поне още година

Експертите в Министерството на здравеопазването оферират най-малко още една година да останат непроменени главните хонорари, указани в до момента настоящия Колективен трудов контракт (КТД). Това сподели за Българска телеграфна агенция министърът на опазването на здравето в служебния кабинет доктор Галя Кондева. Д-р Кондева участва на откриването на научна конференция „ Токсикология  и термична контузия “. Форумът е проведен от болница „ Пирогов “ и няколко сдружения на медици, работещи в региона на незабавната помощ.

Очакваме предложение от синдикатите, в случай че предлагането на специалистите ни не ги устройва, сподели още тя и напомни, че през април тази година изтече срокът на деяние на КТД. В документа беше записано, че началната съществена заплата на доктор без компетентност би трябвало да бъде 2000 лева, на здравна сестра – 1500 лева, на санитар – 910 лева През април изтече до момента настоящият КТД, само че до момента в който не се реализира договореност, няма по какъв начин да бъде подписан новият контракт, сподели още тя. В новия документ се предлага близо 30 % нарастване на началните хонорари.

Министър Кондева уточни, че на последната среща, в която са взели участие представители на работодателските организации и на синдикатите, от Министерство на здравеопазването са им показали разбор, който преди време те желаеха. По думите ѝ данните сочат, че лечебните заведения изпитват компликации за постигане на заложените в досегашния КТД хонорари, само че по този начин също и че повече лечебни заведения стартират да влизат в тези рамки. Ще ни е належащо още време, договарянията ще продължат и ще търсим вид, в който да реализираме задоволство на страните, добави тя. През април от КНСБ оповестиха, че работодателските организации в опазването на здравето отказаха преговори за подписване на нов КТД в бранша и желаеха разбор от Министерство на здравеопазването за осъществяването на досегашния контракт.

За частните лечебни заведения, които настояват, че и в този момент не могат да обезпечат главните хонорари, указани в КТД, доктор Кондева изрази изненадата си, че част от тях не могат да ги доближат. Предложението за бъдещите съществени заплати е за много съществено нарастване, което обаче дава отговор на изискванията, в които живеем и на растежа, който се следи във всички останали сфери, добави доктор Кондева. По думите ѝ главните терзания идват от това, че в Националния рамков контракт са планувани наказания за лечебни заведения, които не доближат избраните в КТД съществени месечни хонорари. През февруари 2024 година съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина подписаха с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) анекси към рамковите си контракти, в които са заложени наказания за лечебните заведения, които не обезпечат на личния състав си главните заплати. Санкциите влизат в действие от юни тази година. Предстои интензивен диалог по проблема, в това число и с НЗОК, въпреки че към днешна дата нямаме нов КТД, добави доктор Кондева.

Малко са звената, които биха могли да оказват помощ на пациенти, нуждаещи се от помощ в региона на токсикологията и на термичната контузия, обърна се доктор Кондева към участниците в конференцията и ги поздрави с днешния Световен ден на незабавната помощ. Избрали сте едни от най-тежките специалности в региона на медицината, трудът ви има силата да трансформира ориси и да връща насладата в домовете, сподели още тя. Днешният ден е мотив да подобрим разбирането за работата ви, за комплексността ѝ и за голямото ѝ значение за обществото, добави тя и увери медиците, че дружно гледат в една посока – запазване на здравето и живота на жителите. Убедена съм, че с общи старания ще реализираме по-благоприятна и по-безопасна среда за работещите в системата, добави доктор Кондева.

Вие сте челният фронт на опазването на здравето, поемате всички негативи, които хората и системата могат да насочат към вас, сподели шефът на болница „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров. По думите му работещите в региона на незабавната медицина са хора с доста самообладание, обичащи специалността си. Във времената, в които някой нещо непрестанно трансформира, ви искам да имате все това самообладание и предпочитание за работа, както и да обучите млади сътрудници, добави доктор Димитров.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР