Експертите съветват да следим внимателно дали търговците не са надули

...
Експертите съветват да следим внимателно дали търговците не са надули
Коментари Харесай

Черен петък в пандемия: Няма бой за стоки, потребители дебнат оферти пред мониторите

Експертите поучават да следим деликатно дали търговците не са надули изкуствено цените седмици преди Черния петък и по този начин да се окаже, че понижението е подправено.

Всъщност, думата " черен " подсказва, че произходът на този ден по никакъв начин не е радостен.

Неочакваната история зад нервността по промоции

Терминът " Черен петък " публично се загатва за първи път през 1869 година и няма нищо общо с приповдигнато предколедно извършване на покупки и апетитни промоции. Денят даже не се пада през ноември, както е в този момент - истинският " черен петък " е 24 септември и се случва поради двама безскрупулни банкери.

Финансистите от Уолстрийт Джей Гулд и Джим Фиск сплотяват старания и изкупуват колосални количества злато, което след това имат желанието да продадат на галактически високи цени. В оня петък, 24 септември обаче, конспирацията им става ясно и води до невиждани до тогава банкрути измежду брокерите, а оттова - и измежду редица други бизнеси.

Денят, в който се случва поредицата от банкрути напълно заслужено е наречена " черен петък ". В продължение на години словосъчетанието витае в американския речник и се употребява, с цел да дефинира някой ден като в действителност отвратително неприятен.

Полицейското ръководство във Филаделфия си има свое тълкувание на думите " черен петък ".

След Деня на благодарността, който постоянно се пада в последния четвъртък на ноември, магазините вършат обезверен опит да привлекат преситените от трапезите американци и стартират да вършат огромни понижения на стоките си, част от които са и с изтичащ период на валидност.

Семействата, на собствен ред, последователно привикват в петък следобяд да излизат дружно по магазините и да се любуват на разточително извършване на покупки поради положителните цени и понижения.

За продавачи и купувачи това е прелестен пазарен ден, само че за полицията във Филаделфия това е същински черен ден. Никой от тях няма право да си взима отпуска или почивен ден на тази дата, тъй като може да е нужен в предотвратяването на вълнения. Част от служителите на реда са и заети да контролират петъчния трафик, който поради пониженията е призрачен.

" Този петък отново е черен откъм трафик ", обичали да споделят пазителите на реда. Въпреки че из цяла Америка придвижването и промоциите са си едни и същи, словосъчетанието си остава относително местен феномен, който единствено филаделфийците познават.

Трябва да се означи, че денят е сложен освен за полицията. Продавачите също ненавиждат петъка след Деня на благодарността, тъй като не смогват на тълпите от клиенти, мъчно им е да обслужат всички и в последна сметка се стига до кавги и кавги с купувачите.

За елементарните американци обаче " Черният петък " се трансформира в формалното начало на коледното извършване на покупки.

Не е изцяло ясно по какъв начин терминът обгръща цяла Америка, само че една от аргументите са напъните на няколко маркетолози да създадат деня и промоциите му допустимо най-примамливи за допустимо най-вече евентуални купувачи.

Така при започване на 60-те години на предишния век в няколко вестници редом се появява показване на " Големия петък ".

Амбициите са целият уикенд от петък следобяд до неделя следобяд да бъде презентиран като " Голям уикенд " с невиждани понижения, въпреки че по това време пониженията за Коледа са надалеч по-големи. Само че по Коледа на никого към този момент не му е до изтощително циркулиране по магазини - наклонност, която рекламистите надушват безпогрешно.

Фразата " Голям петък " или " Голям уикенд " по този начин и не съумява да се наложи измежду американците - вместо това те възприемат спорното " Черен петък ". Идеята обаче се постанова безапелационно - това ще е един ден на невероятни промоции, в който потребителите да се отдадат на безпаметно извършване на покупки.

В средата на 80-те години в Съединени американски щати петъкът след Деня на благодарността към този момент съвсем публично се назовава единствено и само Черен петък.

Медиите също изиграват своята роля като възхваляват чара на предколедното извършване на покупки във към този момент украсените търговски центрове, където цялото семейство може да се разноски, да позяпа витрините и да се възползва от офертите. С други думи - посланието е " Купувайте, купувайте, купувайте! ".

Както показват от списание History, в последните години изплува и една още по-мрачна доктрина от кое място идва Черният петък.

Те цитират исторически извори, съгласно които точно в последния петък на ноември притежателите на плантации са си организирали самобитен базар за плебеи, на който всеки земевладелец е можел да закупи работна ръка на безценица.

Подобна доктрина не почива на задоволително доказателства, с цел да бъде възприета за изцяло законна. Както прецизира изданието, такива борси за плебеи е имало целогодишно, тъй като притежателите на плебеи на прочут интервал от време са желали да се отърват от ратаи, които пък се оказват потребни за различен фермер.

Обратно в наши дни Черният петък е международен феномен, който се движи сред всеобща обич и още по-всеобща ненавист.

През 90-те години денят придобива известност и отвън Щатите и до ден-днешен мнозина са удовлетворени да напазаруват мечтаните от тях артикули преференциално и на понижение. Магазини и уеб сайтове се радват на нечуван интерес и обороти и несъмнено благодарят мислено на злощастните брокери от Уолстрийт.

В годините с това нараства и нервността по Черния петък, която води до нелицеприятни конфликти и даже човешки жертви. В интервала 2006-2018 година общо 12 души в Съединени американски щати за изгубили живота си в опит да се доберат до артикули на понижение. Други 117 са ранени.

И макар че тази година поради пандемията от ковид Черният петък ще е много по-различен, огромен % консуматори към този момент дебнат зад мониторите си най-изгодните цени и промоции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР