Експертите от РДПБЗН-Варна припомнят основни правила за намаляване на риска

...
Експертите от РДПБЗН-Варна припомнят основни правила за намаляване на риска
Коментари Харесай

Експертите от РДПБЗН-Варна припомнят основни правила за намаляване на риска от пожари


Експертите от РДПБЗН-Варна напомнят съществени правила за понижаване на риска от пожари

През есенно-зимния сезон доста се завишава евентуалната заплаха от пораждане на пожари в домовете, заради погрешно прилагане на отоплителни и нагревателни уреди или техническа нередовност. Правилният избор, способният монтаж и деликатната употреба на отоплителните уреди са гаранция за пожаро- обезопасеността на нашия дом. За да предотвратите пожар в жилището си - не ползвайте ексцентрични отоплителни уреди, не ги оставяйте без наблюдаване и спазвайте противопожарните условия и напътствията за безвредна употреба на всеки апарат.

Регионална дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” - Варна Ви обръща внимание на главните правила за пожарна сигурност, които би трябвало да се съблюдават през отоплителния сезон и използването на отоплителните уреди.

  
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
Използването на отоплителни и нагревателни уреди е необятно застъпено и през днешния ден, като постоянно се подценява пожарната им заплаха. За тяхната безвредна употреба също е належащо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на избран вид гориво и при използването на различен тип с по-висока калоричност стените на печките прогарят.
Недопустимо е използването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива.
При инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво, би трябвало да се спазят следните условия:

- разстояние от горими предмети - не по-малко от 50 см. Стената зад печката не би трябвало да се облицова с леснозапалими материали;

- наложително слагане на негорима поставка с прагове от трите страни с размер 30 см начело и по 20 см в профил уреда;

- устойчиво подсилване на димоотводните тръби (кюнците).

Отворите към комина би трябвало да се затварят със общоприетоо направени ламаринени капаци.

В комините на постройката не би трябвало да има фуги към пространствата и те от време на време (в взаимозависимост от интензивността на прилагане, само че не по-малко от веднъж годишно) би трябвало да бъдат почиствани от налепи и сажди.

Преминаването на комините през горими междуетажни структури, както и през таваните би трябвало да е особено предпазено с негорими материали.
Комините би трябвало да са измазани извън и от вътрешната страна. От по-старите здания би трябвало да бъде отстранена допусканата в предишното строителна нередовност – вградена дървена греда в структурата. Пожарната заплаха в този случай не е за подценяване– през комина минават нагрети до висока температура артикули на горенето, които трансформират състава на дървесината и водят до запалване.

Печките в никакъв случай не би трябвало да се възпламеняват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.
Ако печката се самозагаси, би трябвало да почистите горивната и камера!

Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими боклуци, както и в пластмасовите контейнери за битови боклуци!

Не оставяйте за сушене към отоплителните уреди облекла и други горими или леснозапалими материали.

Във фурните на печките за твърдо гориво да не се сушат дърва за подпалки.

Зиданите печки (камините) би трябвало да са инсталирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина най-малко 25 см. от горимия под до огнището. Те би трябвало да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се позволяват никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се популяризира към прилежащи пространства.

Важно е спазването и на разпоредбите за запазване на горивата. Това би трябвало да става в особено устроени места, като се заобикаля непосредствената непосредственост с пространствата за живеене.

Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, би трябвало да се съхраняват на недостъпни за децата места!

Процесът на горене е изключително забавен за малчуганите, а детската игра с огън е измежду аргументите за пожар с най-тежки последствия!

Упражнявайте непрекъснат контрол над децата. Никога не ги оставайте сами у дома при работещи отоплителни уреди! Никога не ги заключвайте! Техният интерес би трябвало да бъде удовлетворен с Вашите ясни пояснения и инструкции по какъв начин пожаробезопасно би трябвало да се употребяват отоплителните уреди!
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):
Нафтата е висококалорично гориво с релативно ниска цена. Безопасното и прилагане би трябвало да бъде съобразено обаче с високата и пожарна заплаха, като леснозапалима течност. Не по-малко рискови са нагретите пари, което може да докара и до гърмеж.

Нафтовите печки би трябвало да са устроени върху негорими подложки с отвесни прагове от всички страни.

Внимателно би трябвало да бъде следена редовността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термо отбраната и автоматиката на уреда.

Не бива да се позволяват нарушавания на целостта (прогаряния) на стените на разходния контейнер и на горивната камера.

Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка заради нагретите пари в горивната камера.

При разливане на гориво неотложно нагрятата течност към резервоара и печката би трябвало да бъдат отстранени.

Недопустимо е в нафтови печки – общоприетоо осъществяване, да се употребяват отпадъчни нефтопродукти с неразбираем състав и генезис!

Важно! В жилищата би трябвало да се съхранява нафта единствено за ежедневни потребности.

III. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдаване!

При овакантяване на дома или офиса още един път се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте ексцентрични и саморъчно направени уреди!

Изучавайте и прецизно спазвайте инструкциите за употреба на производителя!
При нужда от ремонт на електрически уреди и уреди се доверявайте единствено на експерти.
Включвайте електроуредите единствено към силови токови кръгове с уместно за задачата сечение на проводниците.

Контактите би трябвало да са вид “ШУКО ”, по опция непосредствено от контакта, а не посредством разклонители.
Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.

Върху или наоколо до електрическите уреди в никакъв случай не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на облекла.

Осигурете сигурността на децата, като поставите предпазители на контактите.
При включени електроуреди в никакъв случай не оставайте децата без наблюдаване! 
Укрепете добре всички отоплителни уреди заради заплахата от превръщане.
Последното е изключително значимо и за сигурността на Вашите близки, в случай че те са мъчно преносими, възрастни или заболели хора! Те са най-рисковата обществена група при пожар!

Трябва да запомните: При пожар уреди напрегнат или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода! Това може да стане единствено след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова! Има заплаха от токов удар с съдбовни последствия!
ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):
Важно предписание за използването им е непрекъснатият надзор за техническата редовност на оборудванията – автоматиката, вентилите и други, осигуряващи естествена работа.
Необходимо е уредите да са общоприетоо осъществяване и никога да не се употребяват газови устройства и бутилки със подозрителен генезис.

Отопляваните с газови печки пространства наложително би трябвало да са с непрекъсната естествена вентилация.
Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в пространства под кота нула (мазета, шахти и др.), наоколо до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлота, както и тук-там с директно слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.

Нaрушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с приключване на газ в затворено пространство е извънредно рисково.

С цел определяне на течове на газ у нас към пропан-бутана се прибавя аромат на чесън. В случай, че усетите характерната миризма на чесън, незабавно затворете вентилите и започнете проветряване  на помещението. Газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските елементи на помещението, заради което проветряването би трябвало да се извърши и за най-ниските точки.

В случай на отечка над допустимата централизация при минимална мощ на източник на запалване може да се възпроизведе гърмеж. Ако е мрачно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и други По най-бързия метод изключете електрическия ток.

Проверката за приключване на газ никога да не се прави посредством поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите посредством сапунен разтвор на мястото на възможното приключване.

 
VІІ. ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА съдебна експертиза ГРИЖИ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ

Детската игра с огън е една от честите аргументи за пожар, а животът на детето е скъп.
То би трябвало да разбере това от Вас и да гледа на живота си като най-ценното благосъстояние.
Не оставайте на налични места източници на запалване като кибрит и запалки.

Обезопасете контактите със специфични предпазители.

Особено рисково е да оставате детето единствено до отоплителни уреди.
Упражнявайте непрестанен контрол над игрите му – в къщи и навън.

Колкото повече пораства детето, любознанието му нараства. То желае да знае и да може всичко като възрастните. Възползвайте се от това и давайте персонален образец с държанието си по съблюдаване на разпоредбите за пожарна сигурност.

Отговаряйте на въпросите му допустимо най-изчерпателно и се опитвайте да му обяснявате смисъла на ограниченията за пожарна сигурност и за какво се изисква прецизното им съблюдаване.

На актуалните родители е мъчно да бъдат непрестанно до детето си. Ако се наложи да оставите за малко детето единствено у дома, обезопасете авансово помещението и дома. Но в никакъв случай не заключвайте вратите – те са пътят за евакуация и избавление на децата при положение на пожар.

Учете Вашето дете да разпознава местата у дома, където може да възникне  пожар и предметите, които могат да го провокират.

Уточнете мястото, където може да се скрие, когато не може да избяга при пожар. Добре е това да бъде банята при пуснат душ и слагане на намокрена маска на устата и носа.

Накарайте детето да научи телефон 112 – за известие при пожар. Най-добре запишете на видно място в дома незабавните телефонни номера.
Научете го за точния адрес, на който живеете, и какво би трябвало да заяви при разкриване на признаци на пожар.

Обяснете на детето за какво не трябва:

- Да си играе с кибрит, запалка, свещ или различен огнеизточник, с което може да провокира пожар.

- Да поставя облекла, обувки или играчки наоколо до отоплителните уреди!

- Да не играе с фойерверки и пиратки!

- Да не играе с леснозапалими и горими течности!

- Да се крие при пожар тук-там, където мъчно ще бъде намерено от пожарникарите!
- При пожар в горящото помещение в никакъв случай да не отварят в допълнение прозорците – спомагателният О2 ще усили горенето!

- При пожар да не изпада в суматоха и да не употребява асансьор.

 
VІІІ. АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ

Това е най-рисковата група при пожар!

Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете подпомагане за това.
Особено значимо е обезпечаването на опция за незабавна телефонна връзка с  телефон 112.
При пушачи би трябвало да бъдат обезпечени специфични негорими съдове за събиране на угарки.
Използваните отоплителни уреди да са общоприети и да бъдат сложени на безвредно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали.
Всички отоплителни уреди би трябвало да са устойчиво укрепени.

Подменете амортизираните и морално остарелите електро и отоплителни уреди и уреди с такива със модерни средства за отбрана.
С времето изолацията на остарели електрически шнурове се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.
По опция осигурете на Вашите близки спомагателна помощ в семейството или окажете подпомагане за включване в системата на обществения патронаж.
Поемете своята отговорност в грижата за Вашите близки!

Граждани, спазвайте разпоредбите за пожарна сигурност. Не позволявайте пожар да унищожи имуществото Ви или да бъде причина за гибелта на вашите деца и близки!

Не забравяйте да полагате непрекъснати грижи за децата си и възрастните си родители и близки!

     Ако възникне пожар във вашия дом или парцел, не се опитвайте да го загасите сами, даже да Ви се коства нищожен, а се обадете на телефон 112 и изчакайте силите на Районната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " на безвредно разстояние!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР