Експертите от Balkan Services споделят своите прогнози за предстоящите месеци

...
Експертите от Balkan Services споделят своите прогнози за предстоящите месеци
Коментари Харесай

Какво да очаква бизнесът след кризата през 2020 г.

Експертите от Balkan Services споделят своите прогнози за идните месеци и дават препоръки за метода към дигитализацията в новата конюнктура
След всеки спад следва напредък, след всеки напредък следва спад – безкрайният цикъл на всекидневието, стопанската система и историята. От няколко години анализаторите настойчиво предупреждаваха за наближаваща нова финансова рецесия, а бизнесът уверяваше, че след опита от 2008 е доста по-подготвен за идните провокации. Кой би предположил, че десетилетие по-късно ще избухне пандемия с сходни мащаби и нито една страна няма да остане изолирана от заплахата. Но наподобява изненадите са подправката на живота и макар компликациите, които предизвикват, те ни подтикват да се развиваме и да вървим напред.
След първичното комплициране съвсем неотложно огромна част от фирмите вкараха ограничения, с цел да отговорят на новите потребности. Първите месеци на неопределеност към този момент завършиха, а бизнесът гледа напред и търси способи бързо да се възвърне, с цел да се върне към познатото обикновено. Колко време обаче ще отнеме да се отърсим от рецесията? Как ще се промени бизнесът през идващите месеци? Какво е смисъла на дигитализацията за бъдещия разцвет? Отговори на тези и други въпроси дават специалистите от Balkan Services, които разполагат с дълготраен опит при внедряването на бизнес програмен продукт и имат наблюдаване върху развиването и измененията в необятен кръг от браншове.
Кризисни сюжети
Много от бизнес наръчниците поучават фирмите да създават проекти за реакция при бедствия и спешни обстановки, да опишат в детайли ограниченията и дейностите, които би трябвало да се вземат, с цел да се понижи ударът върху бизнеса. Оказа се обаче, че здравна пандемия от световен мащаб несъмнено не беше планувана като сюжет, както от доста компании, по този начин и от редица страни. Българският бизнес не е изключение в тази ситуация, като организациите по-скоро разполагаха с официално написани процеси за работа в изключителна конюнктура, които или не включваха „ пандемия “, или не бяха тествани на процедура. В същото време към 52% от компаниите нямаха клаузи за „ форсмажор ” в договорите с контрагентите си, демонстрираха резултатите от анкетно допитване на Българската стопанска камара.
Освен това стана ясно, че работата по основаването на „ електронно държавно управление “ би трябвало да се форсира, защото макар наличните е-услуги огромна част от взаимоотношенията сред бизнеса и страната продължава да изисква персонален контакт, в това число предаване на документи на книжен притежател, нотариални заверки, наличие за приемане на код (например ПИК) или документ за електронен автограф. В допълнение, създадените услуги не всеки път действат безпрепятствено и имат характерни условия към софтуера и хардуера.
„ Не мисля, че някой в действителност е бил квалифициран за сходен сюжет. Особеното на обстановката е, че рецесията е в действителност световна. Когато възникне локално злополучие или повреда, резултатите му са фокусирани в един съответен регион. Ураган, земетресение, нуклеарна повреда - всички тези бедствия са били елементарно преодолявани, тъй като в огромната част от света ситуацията е естествена. Пострадалите региони получават незабавна помощ от страната или интернационалната общественост. Дори да се наложи евакуация, хората има къде да отидат. Процесите по преодоляване на обстановката и след това - възобновяване на естествения темп, се поемат и управляват от центрове, функциониращи в естествен режим. В съответния случай нямаме такива центрове и субекти, които да са “извън ” изключителната обстановка “, отбелязва Слави Славов, началник на ERP отдел и сътрудник в Balkan Services.
Именно характерната конюнктура в последните няколко месеца провокира компаниите и страната да проявят иновативност и еластичност, с цел да продължат напред по най-хубавия вероятен метод. Според Славов българските организации са посочили „ поразителна адаптивност “, като са съумели за извънредно малко време да приложат на процедура софтуерни системи за отдалечена работа и да преработят в придвижване разпоредбите си за вътрешна връзка и надзор на сигурността. Дали обаче това ще бъде задоволително и отсега нататък?
Пътят на оцеляването
Трудно е да се вършат прогнози и да се спекулира по кое време ще завърши рецесията, ще има ли още сложни моменти и ще успее ли светът скоро да се върне към естественото. Според Владимир Рашев, шеф на Balkan Services сходно предугаждане на бъдещето може да се окаже изключително рисково. „ Представете си какво би станало, в случай че базираме тактиката си на неверно съмнение. По-важно е да се научим да живеем и работим в настоящата обстановка. За някои компании това означаваше прекъсване на съвсем цялата активност и доста промени в бъдеще, когато рецесията последователно стартира да отминава. Други ще би трябвало да вкарат промени и да продължат да работят по нов метод. Важно е всяка компания да търси интензивно и да откри мястото си в новата среда, в това число като смени бизнес модела си, като се цифровизира, като вкара нови артикули или услуги, като спре тези, които не са към този момент настоящи “, изяснява Рашев.
Експертите прецизират, че продължителността на рецесията зависи доста от страната, бранша и на първо място от опциите на съответната организация. Те предлагат да се следва кратковременен проект, в който са обрисувани методите за акомодация към обстановката, и да се създаде средносрочен подобен, който да приготви компанията за връщане към естествения темп на работа. Фокусът обаче не би трябвало да се насочва само към използването на ограничения за противопоставяне на отрицателните резултати от рецесията. Компаниите, тръгнали по пътя на сполучливото оцеляване, би трябвало да потърсят и способи да се възползват от появилите се нови благоприятни условия.
„ Смятам, че към този момент има ново “нормално ” и би трябвало да живеем с него “, уверена е Бояна Ликоманова-Димова, началник на BI отдел и сътрудник в Balkan Services. „ Както поради ковид, по този начин и заради други аргументи все по-често на всички ще ни се постанова да се променяме, да реагираме, да препланираме. Именно по тази причина всички би трябвало да сме подготвени за трансформации “от през днешния ден за на следващия ден ”, тъй като този път може и да нямаме спокойствието на 10-12 години до идната рецесия. Доста постоянно се приказва, че е допустима втора вълна, която да ни вкара в сходна обстановка през зимата. Според мен всички би трябвало да са доста по-подготвени за сходен сюжет и още занапред да работят и по този вид “.
В този смисъл адаптивността повече от всеки път се трансформира в определяща за триумфа, както на индивидите, по този начин и на компаниите. А когато приказваме за бизнеса в днешно време, приспособяването към новата действителност има едно главно измерение – дигитализацията.
Силата на дигитализациятa
Социалната изолираност през миналите няколко месеца ясно сподели нуждата от цифровизация при всички организации, без значение от техния бранш, размер и развиване. Видимостта, скоростта, работата от разстояние и необятните благоприятни условия, които бизнес софтуерът носи, разрешават бърза и относително лесна акомодация към измененията. „ Всеки ден, който отминава, без да се усвояват новите благоприятни условия за цифровизация в актуалната конюнктура, води до струпване на пасиви - време, пари, залежала стока, неефективни процеси, неупотребен запас, пропуснати изгоди. Дигитализацията е нужна, с цел да се оправим със обстановката и да оцелеем като бизнес “, акцентира Славов.
В тази връзка фирмите могат да бъдат разграничени на две съществени групи: такива, които занапред осъзнават преимуществата на новите бизнес системи, и такива, които към този момент са почнали да се трансформират. Експертите са безапелационни, че първият вид организации не би трябвало да се тормозят от своето закъснение във връзка с нововъведенията, в противен случай – би трябвало да активизират цялата си сила към новата цел. Проявявайки досетливост и деятелност, те имат действителния късмет освен да настигнат своите съперници, само че и да съумеят да ги задминат.
„ Това е невероятна опция за тези, които са изостанали с дигитализацията. Ако създадат бързо стъпки в тази посока, изберат вярната технология и се научат да я употребяват бързо и по предопределение, то те могат да заемат водеща пазарна позиция “, споделя Рашев. Той добавя, че това се отнася в огромна степен за дребните и междинни компании, които са измежду най-уязвимите играчи на пазара сега: „ Една дребна в световен мащаб компания теоретично може по-лесно да се приспособи към новите условия и да бъде сполучлива. Няма да е по никакъв начин елементарно, само че точно от такива организации ще се появят новите звезди. Трябва да се наблюдават деликатно новите трендове и опциите, които се откриват, и да се работи самоуверено. Качествата на екипа и хората са измежду основните фактори за триумф, изключително когато се случват доста и бързи промени “.
За втората група компании, които към този момент са стартирали своите ИТ планове, провокациите изрично не са по-малко. Дистанционната работа затрудни процесите по разбор, образование и тестване на системите, а това на собствен ред породи потребност от повече време за връзка сред всички заинтригувани страни. Финансовите въпроси също излязоха на напред във времето, а превъзмогването на компликациите изисква демонстрация на повече схващане и поддръжка сред сътрудниците.
" Солидарността и положителното бизнес съдействие са значими когато и да е, само че в изключителни обстановки те си проличават в доста по-голям мащаб. Важно е да се разграничи солидарността от чистото възползване, тъй като по този начин или другояче триумфът на ИТ плана е цел и на двете страни. Мисля, че при започване на рецесията всички бяха много стъписани и забележителен брой планове, в това число и тези в ИТ сферата, бяха поставени на пауза. Месец по-късно към този момент наблюдавахме по какъв начин фирмите и най-много хората, които работят в тях, се приспособиха и се концентрираха върху дилемите си, с цел да намерят метод да компенсират забавянето ", отбелязва Ликоманова. Според нея обаче обстановката има и позитивни страни – да вземем за пример доста чиновници са се научили да работят онлайн, организират се повече цифрови срещи, пести се време и се покачва успеваемостта.
Научените уроци
Навярно още е прекомерно рано да приказваме за научени уроци, само че несъмнено могат да се създадат някои значими заключения от случилото се през последните няколко месеца. Събитията ясно демонстрираха нуждата от подготовка за всевъзможни изключителни обстановки и от по-сериозно вглеждане в историята. След като се изследва предишното обаче би трябвало да се насочи вниманието към бъдещето, да се усети скоростта на света и да се следват самоуверено измененията и нововъведенията.
Вероятно много компании си мечтаят да бъдат Amazon сега, само че шансът не е единствено на страната на софтуерните колоси. По думите на специалистите спечелили след края на рецесията ще бъдат организациите, които покажат забележителна еластичност, пригодливост и подготвеност за ежедневна смяна. „ Има промишлености за които ще бъде доста тежко. Вероятно за тях бизнесът към този момент в никакъв случай няма да бъде същият. Но имам вяра, че ние сме предприемчива нация и ще можем да се възползваме от възможностите, които дава всяка рецесия. Затова е належащо да се наблюдават опциите и да не се опитваме да се борим с измененията – те по този начин или другояче ще се случат “, заключва Рашев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР