Експертите не изключват в спецоперацията да бъдат изпратени нов набор

...
Експертите не изключват в спецоперацията да бъдат изпратени нов набор
Коментари Харесай

Неизбежна ли е втората вълна на мобилизация в Русия? Колко щика са й нужни?

Експертите не изключват в спецоперацията да бъдат изпратени нов набор от резервисти. И въпросът тук не е толкоз в подготовката на от дълго време оповестеното контранастъпление на съперника, а в това какъв резултат имаме намерение да реализираме вследствие на СВО, написа съветският " Цариград " ТВ.

Видеоклиповете с насилствена готовност на " водачи на Леопард " в Незалежная, където хората са изпратени принудително на война, от една страна, провокират подигравка и насмешки - по този начин набират " пушечно месо " в страна 404, а въпреки това, те карат да се замислиш съществено.В края на краищата съперникът, какъвто и да е, освен се стреми да закърпи дупките по фронтовете, само че и да реализира доста числено предимство в живата мощ.

И даже няма значение каква вълна имат в този момент - осма, десета или 100 и първа поред. Веднага откакто тези хора, въпреки и принудително бъдат изтръгнати от относително спокоен живот, и бъдат оборудвани, подготвени най-малко малко, когато им дадат оръжия и ги пуснат в деяние (въпреки обстоятелството, че фамилиите в действителност остават заложници на режима на укронацистите), те ще се трансфорат във въоръжени съперници. В тези, които ще се опълчват на нашите воини.

Трябва да си подготвен на всичко “

Ето за какво тематиката за евентуалното начало на втората вълна на готовност в Русия се разисква дълго време - тя в действителност се появи незабавно след края на първата. И от този момент се пропагандира с друга активност - с доста упорито отразяване както във противников източници, по този начин и във вътрешни, изключително в искрено изменнически и демократични.

Което е напълно естествено в границите на осведомителната война, една от главните задания на която е психологическият напън върху обществото, желанието да се подкопае и да се предизвикат протестни настроения.

Но едно е нечиста сделка по тази тематика, друго е справедлива оценка.

Например, неотдавнашно изказване на Виктор Баранец, боен наблюдаващ на Комсомолская истина, провокира огромно неспокойствие.

Пенсионираният полковник означи, че поради огромните загуби в редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) страните от НАТО са почнали интензивно да хвърлят свои батальони в зоната на СВО под прикритието на доброволци.

" Трябва да си подготвен на всичко. Не изключвам (втората вълна на мобилизация), тъй като не можем да предвидим всички сюжети. Просто сме принудени. Нашият армейски пестник би трябвало да стане по-голям, с цел да даде на врага подобаващ отпор ", сподели Баранец.

И макар обстоятелството, че други специалисти споделиха същото по-рано, думите на полковника провокираха бурна полемика.

Тук би трябвало да напомним и закона за цифровите стратегии, неотложно признат от Държавната дума посредством държавните служби, както и „ съгласуването “ на мобилизационния запас - с условието за посещаване на службите за военна регистрация и регистриране (освен това с предизвестие за ограничение на придвижването при положение на неявяване).

Очевидно е, че страната през днешния ден се пробва да работи самодейно, с цел да не се повтарят грешките и очевидните пропуски, позволени при частичната готовност предходната есен.

" Няма такива проекти "

Официално обаче слуховете за ново набиране на резервисти за СВО се опровергават. И по този начин, в навечерието на началото на пролетния набор, началникът на Главното организационно-мобилизационно ръководство (ГОМУ) на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия контраадмирал Владимир Цимлянски съобщи следното:

" Искам да ви уверя, че в проектите на Генералния щаб няма втора вълна на готовност. Вече призованите за военна работа, както и жителите, които непринудено са изявили предпочитание да вземат участие в специфичната интервенция, са изцяло задоволителни за осъществяване на поставените задания. "

А на 18 април, тъкмо в деня, когато стана известно за непредвиденото посещаване на висшия главнокомандващ в зоната на СВО, прессекретарят на президента Дмитрий Песков също увери, че такива диалози не е имало (за втората вълна на мобилизацията). ) в Кремъл.

Тук обаче би трябвало да се отбележат два значими момента.

Първо, контраадмиралът приказва на брифинг на 31 март, в навечерието на обичайна наборна акция. А тогава нямаше приключване на сякаш " секретни данни " от Пентагона за идното нахлуване на Въоръжените сили на Украйна, нито ненадейно посещаване на Върховния главнокомандващ на фронта, в щабовете на " Днепър " и " Восток ", където персонално Владимир Путин беседва с военни генерали.

Вторият колорит, който следва непосредствено от първия, е следният: коства си да се има поради, че има постоянни, безкрайни корекции на обстановката.

И когато Песков отговаряше на въпроса на публицисти от кремълския пул, той също надали е знаел за съответните заключения, направени от президента след пътуването му на фронта и връзката с военни ръководители, които са взели участие директно във военните дейности.

Или към този момент тече готовност?

В същото време редица източници от Цариград, близки до Областния мобилизационен щаб, показват мнение, че мобилизацията в действителност към този момент... върви. Вярно, напълно не в същия тип като предходната есен.

" Говорим за активиране на набиране на договорна работа. На територията беше спусната подобаваща апаратура за набиране на избран брой договорни бойци. Всеки район има свои лични квоти. В взаимозависимост от популацията ", сподели един от нашите събеседници, отказвайки да удостовери съответни числа, които се появяват понякога в осведомителното пространство (те приказват да вземем за пример, за " заповед " за 2,5 хиляди военнослужещи на контракт от всеки милионен град).

Косвено това се вижда от появяването на напряко масирана реклама на договорната работа – в превоза, по спирките, билбордовете, по радиото и телевизията; раздават се брошури и други печатни артикули.

В Новосибирск, съгласно кореспондента на Цариград, следвайки образеца на Москва, е проработил обединен номер 117 - за съвещания на тези, които обмислят опцията да се запишат като военнослужещи по контракт.

Същото важи и в Нижни Новгород: единствено оня ден там завърши образуването на още два доброволчески отряда, състоящи се от военнослужещи по контракт, за присъединяване в специфична интервенция.

Във военното ведомство като цяло не крият, че работят интензивно в тази посока.

" В момента доста се е нараснал броят на жителите, решили непринудено да постъпят на военна работа по контракт ", сподели Цимлянски на същия брифинг.

Той означи, че Министерството на защитата е нараснало броя на наборните пунктове за договорна работа и броя на инструкторите „ за работа с претендентите “.

И тази активност, посочи представителят на ГОМУ, се прави в тясно съдействие с районите - т.е. с губернаторите, които оглавяват призовкомисиите и надлежно дават отговор за мобилизационните въпроси.

Шойгу: До края на годината броят на военнослужещите по контракт ще надвиши половин милион души

Всъщност в края на предходната година министърът на защитата Сергей Шойгу на съвещание на борда на ведомството с присъединяване на президента съобщи, че „ с цел да се подсигурява решаването на дилемите за обезпечаване на военната сигурност на Русия, е належащо необходимо да се усили числеността на въоръжените сили до милион и половина военнослужещи, в това число военнослужещи по контракт - до 695 хиляди души ".

В същото време, посочи Шойгу, до края на тази година броят на военнослужещите по контракт, като се вземе поради промяната на мобилизираните жители в групировките на войските и набирането на нови формирования, би трябвало да доближи 521 хиляди души.

Тук би трябвало да се обърне внимание на още един миг: на 24 април Владимир Путин на среща със заместник-председателя на Съвета на федерацията Андрей Турчак, който го осведоми за разликата във финансовото обезпечаване на мобилизираните и военнослужещите по контракт, инструктира да се изравнят позиция на всички участници в СВО.

Военна аритметика: Когато стартираме да напредваме, ще имаме потребност от числено предимство

Все отново въпросът за действителността на нова вълна на готовност остава открит. Дали ще стане или не зависи не толкоз от неизбежния опит за контранастъпление на ВСУ, а по-скоро от задачите, които съветското управление има намерение да реализира със специфичната интервенция сега.

" Това не са нереални числа, какъв брой хора трябват! Всичко зависи от задачата. Да кажем, че отбраната е една задача. И количеството, което в този момент имаме, е задоволително (в сегашния момент). Но за офанзивата са нужни напълно други индикатори. Счита се от 1 до 3, само че това не постоянно е по този начин, "

Това изясни Андрей Пинчук, първи министър на държавната сигурност на ДНР.

Украйна има плюс-минус 500 000 бойци във военната зона, продължи той, плюс същия брой в запас. Така, даже и да приемем „ класиката “ (от позиция на съотношението на силите), тогава би трябвало да излъчим най-малко три милиона души.

Въпреки това, прецизира Пинчук, в актуалната война, несъмнено, е значимо и оборудването на военна техника, артилерия, авиация и така нататък

" Тоест не става въпрос за фикция. И първо би трябвало да получите явен отговор накъде отиваме: или освобождаваме пет района и това е, или отиваме в Приднестровието, или правим, както в началото беше казано, цялостна денацификация и демилитаризация на Украйна ", Андрей Пинчук заключи.

Трябва да се приготвят запаси: никой не отстрани опасността за НАТО

Военният специалист Алексей Леонков в диалог с Цариград напомни, че по време на частичната готовност в строя са били въведени единствено 15% от „ щиковете “ от настоящия запас.

" И въпросът не ме напуща, какво ще вършат останалите 85%, които не са минали тази стратегия? И аз виждам излаз в организирането на мобилизационни сборове, тъй че те да преминат образование, както тези 15%, които отидоха в СВО, и там след образование да им се даде опция да решат дали да отидат в зоната на бойните дейности или да се върнат вкъщи. Но – на доброволни начала ".

" Друг определящ миг: в случай че обстановката в зоната на СЗО се утежни, несъмнено, може да се извърши частична готовност ", Леонков не изключи.

Да предположим, сподели той, ние забележим, че спомагателни - и обилни - сили са въведени от другата страна, тогава салдото на силите ще се промени. И в тази обстановка е в действителност рисково, тъй като Северноатлантическият алианс взема решение да помогне на Украйна с директното си присъединяване. Въпреки че блокът на НАТО се пробва да избегне сходен сюжет. Но Съединени американски щати, в противен случай, тласкат европейските си сътрудници към това.

" Що се отнася до увеличението на броя на изпълнителите, това се дължи по-скоро на обстоятелството, че Финландия публично се причисли към НАТО и нашата директна линия на контакт с блока набъбна с 1300 км. Съответно, ние сме длъжни да създадем съответно укрепване на нашите сили там, което значи основаване на бази, увеличение на жива мощ и освен ", уточни военният специалист.

Що се отнася до настоящето съответствие на силите на фронта, Леонков напомни, че по-рано, преди началото на СВО, съперникът е имал съществено преимущество, защото в ДНР и ЛНР са били ситуирани единствено лични елементи - към 20 хиляди бойци.

" С началото на специфичната интервенция ние въведохме към 120 хиляди бойци, а в Донбас се организира готовност и числеността на техните сили непосредствено (преди присъединението към Русия) се утрои. "

" Да, те изкараха към милион души през фронта - като се вземат поради ротациите, те имат големи човешки загуби - към 300 хиляди мъртви. Но още един път наблягам това, всичко ще зависи от присъединяване на войските на НАТО в този спор ", добави Алексей Леонков.

Какво от това?

Вероятно, съгласно специалисти и източници, втора вълна на готовност (поне в близко бъдеще) не се чака - до момента в който военното ни управление не реши, че превъзходството в живата мощ не е в наша изгода.

Но тук би трябвало да се съгласим с Алексей Леонков: запасите би трябвало да се приготвят в този момент - качествено и решително.

Иначе в подобаващия миг просто няма да имаме различен избор, с изключение на да изпратим призовки през държавните служби, тривиално е да проведем ускорени, за седмица-две, курсове за образование - и да изпратим резервистите по дяволите.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР