Експертите на РИОСВ-Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение

...
Експертите на РИОСВ-Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение
Коментари Харесай

РИОСВ-Русе състави акт на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД

Експертите на РИОСВ-Русе сформираха акт за определяне на административно нарушаване на „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД за неспазване на изискване в комплексното позволение (КР) на сдружението и позволено разпространяване на миризми отвън индустриалната площадка. Актът е формиран в неявяване на законовия представител, в наличието на специалисти и жители, поканени за очевидци, като ще бъде подаден в деловодството на сдружението.

На 9 април, в интервала от 19:47 ч. до 23:00 ч., в инспекцията са постъпили 43 сигнала посредством зеления телефон, контактната форма на интернет страницата и електронната поща на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе, както и в Министерство на околната среда и водите. Всички, подали сигналите оповестяват, че органолептично са усетили миризмата на „ изгорен бакелит “, присъща за активността на „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД. Голяма част от сигналите са признати от кварталите „ Възраждане “, „ Здравец “ и централна градска част на Русе. В същия диапазон от време миризмата е била доказана от специалисти на РИОСВ-Русе.

При обзор на метеорологичните данни от Автоматичната измервателна станция за надзор качеството на атмосферния въздух „ Възраждане “ в град Русе, към 20.00 ч. на 09 април, вятърът е бил с посока изток – югоизток, като до 23.00 ч. не е настъпила смяна.

При обзор на данните от пункта за личен мониторинг, ситуиран на територията на „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД е открито, че в интервала сред 18.00 ч и 21.30 година са регистрирани високи стойности по индикатори р-крезол и нафтален (над оптимално еднократните концентрации за тези индикатори, избрани в Наредба № 14/1997 за правила за пределно допустимите концентрации на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на обитаемоте места). Веществата са в състава на миризмата на „ изгорен бакелит “, присъща за активността на сдружението.

За неспазване на изискване в КР в Закона за запазване на околната среда е планувана имуществена глоба в размер от 10 до 500 хиляди лева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР