Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на

...
Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на
Коментари Харесай

Иван Шишков и Йорданка Фандъкова се договориха за ремонта в центъра на София

Експертите на Министерството на районното развиване и благоустройството и на Столична община ще работят взаимно за сполучливото привършване на ремонта на централната градска част на София. За това се договориха на среща през днешния ден министър Иван Шишков и кметът Йорданка Фандъкова, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Пред столичния кмет районният министър удостовери към този момент изразената подготвеност за удължение на периода на плана. По време на срещата стана ясно, че той може да бъде продължен с шест месеца, каквито са разпоредбите на финансиращата го Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020. Арх. Шишков предложи да бъде изработен разбор какво по какъв начин ще бъде изпълнено и получи уверението за това от столичния кмет.

" Очакваме, че макар компликациите ще се оправим с този нов период. Имаме разговор с Управляващия орган на програмата ", сподели Йорданка Фандъкова. И добави, че се чака в петък да бъде импортирано настояването за удължение на периода на плана. Подготвят се и документи за индексация на цената и искане за верификация на средства.

" Много деликатно ще се прегледа методологията и технологията за пренареждане на жълтите павета. Това е сложна настилка, само че за София и за нас това е знак и няма друга позиция, с изключение на да се откри най-хубавата технология. Досега не е юридически подобен огромен ремонт ", сподели още тя. " Проверките би трябвало да се вършат по всички линии ", уточни още Йорданка Фандъкова.

Арх. Шишков изясни, че не можем да си позволим да загубим парите. Ако няма ясни периоди и критерии по какъв начин ще приключи ремонтът на столичния център, проблемите ще станат доста. Регионалният министър съпостави плана с този за построяването на интерконектора, който беше най-големият проблем за служебното държавно управление, само че за два месеца беше придвижен. Центърът на София е сърцето и душата на града и ще направя всичко, с цел да бъде той подобен, какъвто го желаеме, показа арх. Шишков. Очевидно е, че има пропуски в заданието, плана, осъществяването и неговия надзор, означи той.

Министър Шишков изрази безпокойство, че поради въвеждането в употреба през декември 2020 година на ремонтираните улици „ Граф Игнатиев “ и „ Солунска “, които са част от първия стадий на плана, гаранционният им период може да изтече до осъществяване на плануваните инспекции от Управляващия орган на програмата преди верификацията на средства. При определяне на възможен проблем общината може да се окаже в обстановката да е принудена да го отстранява със средства от общинския бюджет, добави той. И прикани Столична община да подаде настояването за верификация, което ще е от изгода за двете страни. Министърът изиска цялостно подпомагане от страна на общината при осъществяване на нужните инспекции, с цел да стане ясно по какъв начин тъкмо ще бъде оказана пълноценна помощ за завършването на плана.

" Ще има настоящ мониторинг на осъществяването, нужен е план-график за работата ", сподели заместник-министър Десислава Георгиева.

" При демонстрираната благосклонност, целият екип ще работи единствено по плана, с цел да се свърши работата ", съобщи кметът Фандъкова.

Арх. Шишков и Йорданка Фандъкова разискаха и плана за реконструкцията на трасето на трамвай №5 по бул. „ Цар Борис III ”, която също се финансира от оперативната стратегия. " Има терзание за периодите за идващия стадий поради закъснение от страна на изпълнителя. Ще постановяваме наказания и ще работим на стадии, с цел да не затрудняваме придвижването ", сподели още тя.

Двамата се сплотиха към нуждата от вземането на верни решения за плана за рационализация на последната част от Южната дъга на Софийския околовръстен път, чието осъществяване е значимо и за облекчение на достъпа до идната за създаване национална детска болница. Арх. Шишков изрази терзание, че досега не е решена връзката на Околовръстния път на София с автомагистрала „ Люлин “ и удостовери, че на 14 ноември - в понеделник, ще има среща с управлението на Агенция " Пътна инфраструктура " и основния проектант на София по тази тематика.

Докладът за даване в интерес на страната на общинския терен, който попада в избрания терен за строителството на лечебното заведение, ще бъде прегледан на съвещание на Столичния общински съвет този четвъртък, ще бъде вкаран като изключителна точка, осведоми Йорданка Фандъкова и даде обещание, че ще бъде направено всичко, с цел да се случи планът за детска болница.

Кметът повдигна въпроса и за нуждата от ремонт на язовир „ Бели Искър “. След като има настройката, би трябвало да решим казуса, съобщи министър Шишков.

В срещата от страна на Министерство на регионалното развитие участваха още заместител министрите Поля Занева и Захари Христов, началникът на политическия кабинет Юлия Ивкова и началникът на Дирекцията за народен строителен надзор Деляна Панайотова. В нея взе участие и заместник-кметът на Столична община инж. Ангел Джоргов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР