Експертите на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), които ще

...
Експертите на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), които ще
Коментари Харесай

Експертите на МААЕ ще се добират по коридори за сигурност до Запорожката АЕЦ

Експертите на Международната организация за нуклеарна сила (МААЕ), които ще ревизират сигурността на Запорожката АЕЦ, ще би трябвало да си " пробиват път през коридорите за сигурност ", стана ясно от думите на президента Володимир Зеленски, който се срещна с тях в Киев във вторник.

" Надяваме се делегацията на МААЕ, водена от генералния шеф на организацията Рафаел Гроси, да си проправи път през коридорите за сигурност, да доближи до централата и да направи по този начин, че да бъдат избегнати рискове от международен мащаб ", е представен да споделя Зеленски.

Делегацията дойде във вторник в Киев. Руските окупационни управляващи в Запорожие оповестиха, че тя ще остане единствено един ден в централата, която се намира в югоизточна Украйна и е обект на обстрел през последните две седмици.

" Това е един от въпросите от първостепенно значение за сигурността на Украйна и целия свят ", сподели още Зеленски.

Той още веднъж прикани " интернационалната общественост да принуди Русия неотложно да демилитаризира централата, да изтегли всичките си сили, оръжия и експлозиви оттова, както и да върне мощностите под украински надзор, като бъде основана демилитаризирана зона към тях ".

Запорожката АЕЦ е една от четирите украински нуклеарни централи и е най-голямата в Европа. Руските сили откриха надзор върху централата през март, само че оставиха украинския личен състав да продължи да работи в нея.

През последните седмици регионът на атомната централа беше неведнъж обстрелван, като двете страни си разменят взаимни обвинявания за това. Пожар докара до на двата работещи сега реактора на АЕЦ " Запорожие ", като президентът Зеленски съобщи, че тогава е.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР