Експерти прогнозират, че се очаква ръст на лихвите в началото

...
Експерти прогнозират, че се очаква ръст на лихвите в началото
Коментари Харесай

Кредитен консултант: Това не отказва хората, решили да си купят дом

Експерти предвиждат, че се чака растеж на лихвите при започване на идната година. Скокът ще се усети най-сериозно при ипотечните заеми. Тенденцията е от година и половина по целия свят.

" България обаче продължаваме да стоим като един остров на ниските лихви, тъй като и предходните прогнози не се сбъднаха напълно, може би поради огромната конкуренция на банките в България, поради това, че те са доста ликвидни ", разяснява пред NOVA NEWS Тихомир Тошев, кредитен съветник.

През последната една година вноските по ипотечните заеми у нас са скочили с към 30 лева " Това не отхвърля хората, които са решили да си закупят дом в прекрасен квартал или първия си дом в живота. Можем да успокоим хората, че до края на годината няма да има нарастване, тъй като банките към този момент извадиха промоциите си до 31 декември, тъй че към този момент знаем по какъв начин ще довършим годината ", изясни още Тихомир Тошев.

Леко нарастване се чака през януари идната година. " Защото въпреки всичко част от банките стартират да оферират депозити, лихви по депозитите. Те са доста дребни, в множеството случаи са 0,1% -0,5 %, само че самият факт, че към този момент се появява подобен разход- рента по депозита, ще накара и банките леко да покачат лихвата по заемите ", добави  още кредитният съветник.

В Испания обстановката е по-различна. Там месечната вноска е скочила  с 300- 500 евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР