Експерти прогнозират, че една от най-големите ни ценности може да

...
Експерти прогнозират, че една от най-големите ни ценности може да
Коментари Харесай

Седемте рилски езера може да изчезнат до 10 години според учени

Експерти предвиждат, че една от най-големите ни полезности може да изчезне. Голяма част от езерата в Национален парк " Рила " са под сериозната опасност да се трансфорат в блата. За това сигнализираха учени и чиновници от парковата дирекция на научна конференция. Ако не се лимитират нездравословните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала, предава.

Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е огромният туристически напън и замърсяването, признава шефът на Национален парк " Рила " Владимир Милушев и прибавя като втора причина мощната ерозия.

Състоянието на туристическите пътеки не е положително и сега напъните са ориентирани към тяхното възобновяване с естествени материали. 20 км е дължината на обозначените за прекосяване трасета, само че с нерегламентираните пътеки стават над 60 км.

Учените са безапелационни, че би трябвало да се ограничи наличието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има метод най-малко да се забави развиването на отрицателните процеси.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР