Експерти призоваха за превенция в ефира на Нова телевизия, за

...
Експерти призоваха за превенция в ефира на Нова телевизия, за
Коментари Харесай

Експерти с горещ коментар за случая с обезобразеното момиче

Експерти приканиха за предварителна защита в ефира на Нова телевизия, с цел да не се стига до сходна експанзия, като тази с обезобразеното момиче.

„ Не желая да квалифицирам дали това е лека, или междинна телесна щета. Това е работно обвиняване, събират се спомагателни данни. Трябва да търсим дали има систематичен проблем, или неточност на хора, които работят в съответните институции. Проблемът го виждам по-скоро във връзка с предварителните защити. Не се приказва за правата на жертвата. В едно наказателно произвеждане имаме няколко участника. Съдия - съдия и бранител на жертвата, Прокуратура, която води следствието, досъдебни органи, които събират доказателства и жертва, която постоянно стои настрана.  Много е значимо по какъв начин поддържаме потърпевшата като общество. Има една инструкция на Европейски Съюз във връзка с правата на пострадалите. За страдание, тя не е добре  транспонирана в българското законодателство. Дори бащата на момичето споделя че едвам в този момент се осмелява да разяснява, едвам в този момент околните й са подали сигнал ”, разясни Любомир Крилчев, съветник в „ Закрила на детето ”, УНИЦЕФ България.

„ Винаги съм обезпокоен, когато става въпрос подобен обществено-популярен случай. Трудно е да получиш информация от жертвата.  За това би трябвало да има екип, който да работи с нея. Насилници е имало и ще има. Съжалявам, че ще го кажа, само че съм виждал и по-лоши случаи. Проблемът е, че през тези години всички се фиксираме върху това по какъв начин да увеличим наказването, само че не и какви превантивни ограничения да вземем. Ако въпросният обвинен има престъпно минало, това е утежняващо виновността събитие ”, изясни престъпният психолог Росен Йорданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР