Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред епидемия от рак,

...
Експерти предупреждават, че Европа е изправена пред епидемия от рак,
Коментари Харесай

Учени: Европа се е устремила към най-страшната епидемия

Експерти предизвестяват, че Европа е изправена пред " зараза от рак " , в случай че не бъдат подхванати незабавни дейности за ускорение на лекуването и проучванията в тази област, след като заради Коронавирус пандемията близо един милион нови случая не са били диагностицирани навреме.

За това заяви електронното издание на английския

Europe faces ‘cancer epidemic’ after estimated 1m cases missed during Covid
— The Guardian (@guardian)
Въздействието на COVID-19 и концентрирането върху инфекцията

разкриват слабостите на здравните системи във връзка с проучването и лекуването на рака на континента. За това предизвестяват създателите на отчета " European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission " - представители на научни, здравни и пациентски организации в Европа, оповестен от профилираното издание " Лансет ".

Една от непредвидените последствия от пандемията е

нездравословният резултат от скоростното пренасочване на здравни услуги към битка с Коронавирус инфекциите и локдауните върху лекуването и медицинските услуги за пациенти с онкологични болести, както и върху проучванията в тази област.

" За да подчертаем мащабите на казуса, означаваме, че по наши оценки към един милион случая на рак не са диагностицирани в Европа по време на пандемията от COVID-19 ", пишат създателите в " Лансет онколъджи ".

Те означават, че се усилват данните за пациенти, диагностицирани в напреднал етап на рак спрямо интервала преди пандемията от COVID-19.

Експертите предизвестяват, че

в идващите години това ще подложи на все по-сериозен напън здравните системи в Европа. 

След разбор на данни създателите на отчета открили, че в първата година от пандемията лекарите на континента са прегледали с 1,5 милиона пациенти с рак по-малко, в сравнение с предходни години. Всеки втори пациент с онкологично заболяване не е получил в точния момент нужното му лекуване - интервенция или химиотерапия.

Пропуснати са били към 100 милиона планувани прегледа за скрийнинг.

" Смятаме, че са били пропуснати почти един милион случая на рак в Европа по време на пандемията от COVID-19 ", сподели проф. Марк Лоулер от Куинс юнивърсити в Белфаст, водещ създател на проучването.

" Сега се надпреварваме с времето, с цел да открием тези пропуснати болести ".

Той акцентира и нездравословния резултат върху онкологичните проучвания в този интервал,

когато лаборатории спираха работа и бяха отлагани или прекратявани клинични тествания в първата вълна от пандемията.

" Разтревожени сме, че Европа се е устремила към пандемия от рак през идващото десетилетие, в случай че здравните системи и проучванията на рака незабавно не бъдат издигнати като приоритет ", сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР